ŠOLSKO LETO 2019-2020
Pravila šolske prehrane v šolskem letu 2019/2020
Odpadki in ozaveščanje potrošnikov
Samopostrežne malice:
I. samopostrežna malica – JANEZ BRATOVŽ IN RESTAVRACIJA JB (2. 9. 2019)
II. samopostrežna malica – MITJA ŽERKO, LOVSKI DOM NA KLANČIŠAH (22. 10. 2019)
III. samopostrežna malica – GOSTIŠČE GROF (27. 11. 2019)
IV. samopostrežna malica – OKREPČEVALNICA KUHLA (19.12.2019)
V. samopostrežna malica – GOSTIŠČE MAK IN DAVID VRAČKO (13. 1. 2020)
VI. samopostrežna malica – GOSTIŠČE RIBNIK (25. 2. 2020)
Šolsko leto 2018-2019

Nada Brezovar: ZGODOVINSKI PREGLED POUKA GOSPODINJSTVA V ZAGORJU OB SAVI – prelistaj knjigo
ANKETA ZA UČENCE O ŠOLSKI PREHRANI:
Nada Brezovar: ZGODOVINSKI PREGLED POUKA GOSPODINJSTVA V ZAGORJU OB SAVI
“Kaj bomo pa danes zajtrkovali, če sploh bomo?” (Prispevek v Delu novinarke Polone Malovrh v sodelovanju z Nado Brezovar)
“Ko gre prosena mlečna kaša za med” (Prispevek v Delu novinarke Polone Malovrh v sodelovanju z Nado Brezovar)
Prispevek: Tekmovanje za zlato kuhalnico 2019
Prispevek: Z NPH na obisku pri teti Johanci
Prispevek: 10. obletnica društva zeliščarjev
Prispevek: Osnove vegetarijanstva pri NPH
Prispevek: Teden pisanja z roko- RECEPT
Prispevek: Slabe prehrambene navade in peka torte
Prispevek: Makrobiotično nabodalo
Prispevek: Brezalkoholni koktajl pri SPH
Prispevek: Na Dolinšek v Sopoti
Prispevek: Za en gumb banan, prosim
Prispevek: Naši novi prijatelji, Sadko/Sadka, Zelenjavka/Zelenjavko in Mlečka/Mlečko
Prispevek PŠ Čemšenik: Peka mavričnega peciva
Tradicionalni slovenski zajtrk:
Prispevek: TSZ
Prispevek: TSZ drugošolcev
Ravnanje z odpadki:
Prispevek: Peka kruha in odpadki (5. 11. 2018)
Prispevek: Tehtanje bioloških odpadkov pri malici (5.11.2018)
Prispevek: Poročilo drugega tedna tehtanja odpadkov in neprevzetih živil v mesecu februarju
Beleženje odpadkov:
Analiza v aprilu, analiza 4 tedna v aprilu, analiza 3 tedna v aprilu, analiza 2 tedna v aprilu, analiza 1 tedna v aprilu ,
6.11., 7.11., 8.11., 9.11., 12.11., analiza 5.11-9.11, analiza 12.11.-16.11., analiza 19.11.-21.11, 22.11., 23.11., analiza 26.11.-30.11.
Prispevek: Evalvacija merjenja odpadkov (6.12.2018)
SAMOPOSTREŽNE MALICE:
1. samopostrežna malica – KAJ BOMO SPOZNAVALI LETOS (3.9.2018)
2. samopostrežna malica – PEKA BIO KRUHA (23.10.2018)
3. samopostrežna malica – (28.11.2018)
4. samopostrežna malica – OBISKA KMETA MARJANA (20.12.2018)
5. samopostrežna malica – POLZELA (25.1.2019)
6. samopostrežna malica – OBISK MLINARSTVA VILA NATURA (20.2.2019)
7. samopostrežna malica – MAVRIČNA PEKARNA (20.3.2019)
8. samopostrežna malica – PEKA KRUHA (15.4.2019)
9. samopostrežna malica – BIO IZDELKI (16.5.2019)
Zapisniki:
Sestanek komisije za šolsko prehrano 1.4.2019
Šolsko leto 2017-2018
Analiza prehrane v letu 2017-2018
ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI:
Anketa za starše (Aktivna do 23. 6. 2018)
Anketa za učence (Aktivna do 23. 6. 2018)
Zapisnik komisije za šol prehrano (15.2.2018)
SAMOPOSTREŽNE MALICE:
1. samopostrežna malica – KAJ BOMO SPOZNAVALI LETOS (1.9.2017)
2. samopostrežna malica – KOČA NA ČEMŠENIŠKI PLANINI (24.10.2017)
3. samopostrežna malica – ZASAVSKA SVETA GORA (29.11.2017)
4. samopostrežna malica – FUNŠTERC PO POTI SEDMOŠOLCEV V KOČO NA KUMU (21.12.2017)
5. samopostrežna malica – DOM UŠTE ŽERENK (26. 1. 2018)
6. samopostrežna malica – DOM UŠTE NAD MORAVČAMI (28. 2. 2018)
7. samopostrežna malica – KLANČIŠE (20. 3. 2018)
8. samopostrežna malica – MALI KUM (24.4.2018)
9. samopostrežna malica – OSTREŽ (17.5.2018)
10. samopostrežna malica -LIMBARSKA GORA (21.6.2018)
Šolsko leto 2016-2017
Kosilo in malico lahko naročite že za prvi šolski dan in vse ostale dneve v letu.
Naročila sprejemammo na email naslovu prehrana.iskvarce@guest.arnes.si
Poročilo: Slovenski knjižni sejem; Kulinartfest (25.11.2016)
Poročilo: Tiskovna konferenca pred začetkom naše letošnje aktivnosti Kuhnapato (16.11.2016)
SAMOPOSTREŽNE MALICE:
1. samopostrežna malica – KAPUSNICE (26.9.2016)
2. samopostrežna malica – OREŠČKI (26.10.2016)
3. samopostrežna malica – PLODOVKE (29.11.2016)
4. samopostrežna malica – ŽITARICE (22.12.2016)
5. samopostrežna malica – STROČNICE (27.1.2017)
6. samopostrežna malica – EKSOTIČNO SADJE (20.2.2017)
7. samopostrežna malica – SOLATNICE IN ŠPINAČNICE (28.3.2017)
8. samopostrežna malica – HRANA V NARAVI (26.4.2017)
9. samopostrežna malica – SEZONSKO SADJE (25.5.2017)
10. samopostrežna malica (22.6.2017)
Šolsko leto 2015-2016
Utrinki iz jedilnice ob 50-letnici šole
Zmagovalci zlate kuhalnice gostje oddaje Gostilna išče šefa
SAMOPOSTREŽNA MALICE:
1. Samopostrežna malica, KMETIJA ULE (1. 9. 2015)
2. Samopostrežna malica, EKO KMETIJA PR’BOŠTJAN (1. 10. 2015)
3. Samopostrežna malica, SADJARSKA KMETIJA ROŽEJ (4. 11. 2015)
4. Samopostrežna malica, BIODINAMIČNA KMETIJA SEŠLAR (17. 12. 2015)
5. samopostrežna malica, EKOLOŠKA KMETIJA KOS IZ RAZBORCA (22. 1. 2016)
6. samopostrežna malica, KMETIJA BOKAL (25. 2. 2016)
7. Samopostrežna malica, KMETIJA ZELENA TRAVA (16. 3. 2016)
8. Samopostrežna malica, EKOLOŠKA KMETIJA GLOBOKAR in RAZSTAVA SADJA (5. 4. 2016)
9. Samopostrežna malica, Kmetija Požlep oziroma Pekarna pod lipo (5. 5. 2016)
10. Samopostrežna malica, MLIN ROTAR – MLINARJEV SIN (10. 6. 2016)
Šolsko leto 2014-2015
ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI- STARŠI
NASVET: Če vaš tiskalnik omogoča obojestranski tisk lahko recepte s pomočjo programa Adobe Acrobat reader DC, ali druge primerne nastavitve tiskalnika natisnete tudi v obliki knjižice. To storite tako, da v programu izberete datoteka->natisni->knjižica->natisni.
Regijsko tekmovanje za zlato kuhalnico
Rezultati ankete o šolski prehrani -učenci 2013/14
Rezultati ankete o šolski prehrani- starši 2013/14
Dnevi in vsebina samopostrežnih malic v letu 2014-2015
Projekt samopostrežnih malic v šolskem letu 2014-2015
NEKAJ UTRINKOV SAMOPOSTREŽNIH MALIC:
Ponedeljek 1.9.2014,: akademski slikar Franc Kopitar
Torek 30.9.2014.: Pesnik in učitelj Franci Lakovič
Četrtek 6.11.2014, Franc Kopitar pri nas doma
Četrtek 18.12.2014, Franc Kopitar
.
Dogodki v šolskem letu 2013-2014
————————–
NOVO- ZA STARŠE! Anketa o šolski prehrani
—————————
Tradicionalni zajtrk kot nota povezovanja tretje in prve triade učencev.
Tradicionalni zajtrk dobil končno podobo
15. november, Naravoslovni dan in tradicionalni zajtrk 2013 , VIDEO
16. oktober, SVETOVNI DAN HRANE
Državno tekmovanje za zlato kuhalnico Olimje
Film ob samopostrežni malici: KS Jože Marn
Dnevi in vsebina samopostrežnih malic v letu 2013-14
Samopostrežne malice v šolskem letu 2013/14 bodo potekale pod naslovom Krajevne skupnosti v občini Zagorje ob Savi nekoč in danes. Učenci bodo spoznavali, raziskovali življenje v krajevnih skupnostih v naši občini in ga primerjali z današnjim. S projektom bomo obogatili samopostrežne malice, med predmetno in medgeneracijsko sodelovali, se učili uporabe zgodovinskih virov in IKT tehnologije. Projekt bomo javno in medijsko predstavili.
Ponedeljek, 2.9.2013 (Občina Zagorje)
Torek, 8.10.2013 (KS Jože Marn) , VIDEO
Torek, 12.11.2013 (KS Franc Farčnik), VIDEO
Torek, 20.12.2013 (KS Podkum), VIDEO
Torek 20.1.2014 (Rodbina Štor, Šklendrovec), VIDEO
Torek 18.3.2014 (Rodbini Steiner in Zupan)
Torek 15.4.2014 (Družina Drnovšek, Sv. Urh,)
Torek 5.5.2014 (Družina Učakar Mandeljc in Kuder Šterc)
Vse video izdelke na tematiko krajevnih skupnosti in še več lahko najdete na naslednji povezavi.
Rezultati ankete o malici (24.6.2013)
Dnevi in vsebina samopostrežnih malic 2012-13:
ponedeljek, 3.9.2012 (avstralski ovčar)
torek, 9.10.2012 (želva rumenovratka)
torek, 6.11.2012 (beli dihur)
torek, 18.12.2012 (hrček)
torek, 26.1.2013 (morski prašiček)
torek, 12.2.2013 (kunec)
torek, 19.3.2013 (skobčevka)
torek, 9.4.2013 (leopardji gekon)
sreda, 8.5.2013 (navadna krempljarka)
torek, 11.6.2013 (pes)
Dnevi in vsebina samopostrežnih malic 2011-12:
Četrtek, 1. 9. 2011 (FIAT 124 sport spider l. 1981)
Torek, 4. 10. 2011 (ZASTAVA 101 l. 1976)
Torek, 8. 11. 2011 (FIAT 850 VIGNALE L.1968)
Sreda, 14. 12. 2011 (UNIMOG 411 L. 1961)
Torek, 24. 1. 2012 (ZASTAVA 750 LE L. 1980)
Torek, 14. 2. 201 2 (TOMOS APN4, letnik 1975)
Torek, 20. 3. 2012 (VOLKSWAGEN 1600 L. 1970)
Torek, 10. 4. 2012 (CITROEN 2CV L. 1975)
Torek, 15. 5. 2012 (trikolesnik L5e UNIS 1200J/06 l. 1976)
Torek, 12. 6. 2012 (JAGUAR XK 140 L. 1956)
Slovenski tradicionalni zajtrk (18.11.2011)
Predstavitev zelenjave v okviru Sheme šolskega sadja (16.11.2011)
Šolska shema sadja
Vlada RS je v lanskem mesecu juliju sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ureditvi trga s svežim sadjem in zelenjavo. Tako se je v šolskem letu 2010/2011 izvajal ukrep Shema šolskega sadja, ki je finančna pomoč Evropske unije, namenjena otrokom v šolah pri spodbujanju porabe lokalno pridelanega sadja in zelenjave. Evropska unija s tem ukrepom posredno vzpodbuja zdrav način prehranjevanja otrok, obenem pa tudi to, kar si kmetje najbolj želijo: konkurenčnost kmeta, trg, zaslužek v kmetijstvu in večjo porabo določenih pridelkov.
Prednost pri nabavi imajo dobavitelji s svežim sezonskim sadjem in zelenjavo za takojšnje uživanje (obrana in ravno prav zrela) ter s pridelki iz integrirane in ekološke pridelave, če je le-teh dovolj.
V Uredbi o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ureditvi trga s svežim sadjem in zelenjavo so se pojavile tudi nekatere dopolnitve glede vrst svežega sadja, za katere šola dobi pomoč. Pridelovalci lahko tako ponudite naslednje vrste sadja in zelenjave:
Sadje: jabolka, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, kivi, fige, melone, lubenice, jagode, borovnice, maline, namizno grozdje, orehe in lešnike.
Po novem tudi naslednje sadje: mandarine, črni ribez in rdeči ribez.
Zelenjava: paradižnik, zelje, kolerabica, korenje, kumare, paprika in rdeča redkvica.
NAČRT IZVEDBE SHEME ŠOLSKEGA SADJA
Naša OŠ Ivana Skvarče sodeluje v evropskem »sistemu razdeljevanja sadja v šolah« s finančno pomočjo Evropske skupnosti.
Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Poleg vitaminov in mineralov vsebujeta še mnogo prehranskih vlaknin ter visok delež vode.
Šola tako uresničuje smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah, ki jih je pripravilo Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo.
Na šoli smo začeli deliti sadje oziroma zelenjavo enkrat tedensko.
Izbrali smo si sredo, ki naj bo dan sadja in zelenjave za vse učence šole. Sadje se deli ločeno od sadja za šolsko malico. Sadje se deli pod maskoto šolske jedilnice, to je medved v preobrazbi letnih časov.
Cilji
Učence:
– bomo poglobljeno osveščali o pomenu sadja in zelenjave v prehrani mladostnika,
– jih navajali k pravilnemu uživanju npr. ne dvakrat ugriznit in zavreči, temveč pojesti do peclja …
– osvestiti, da pojedo dnevno vsaj štirikrat enoto sadja, zelenjave,
– naj uživajo biološko pridelavo,
– nakupujejo pri lokalnih pridelovalcih,
– izpopolnjujejo znanje o znakih eko pridelave,
– skrbijo za uravnoteženo prehrano in zdrav življenjski slog,
– širijo znanje o Evropski uniji in pomenu Evropske skupnosti,
– sami doprinesejo k zmanjšanju osebnega tveganja številnih bolezni kot so bolezni srca, sladkorne bolezni, zmanjšanju telesne teže,
– svoja vedenja prenašajo v domače okolje.
NAČRT IZOBRAŽEVALNIH IN PROMICIJSKIH AKTIVNOSTI
– Učenci bodo znanja o sadju in zelenjavi poglobljeno obravnavali pri obiskih lokalnih kmetov
– Učenci bodo imeli razredno uro na temo sadja in zelenjave
– Učenci bodo izdelali plakat s sadjem in zelenjavo
– Učenci bodo razmišljali o svojem vnosu sadja in zelenjave
– Učenci bodo sodelovali pri sadnih dekoracijah v jedilnici
– Učenci bodo izpolnili vprašalnik SŠS