Pri malici je bila dnevna povprečna količina odpadkov 2,6 kg. Največ odpadkov je bilo v petek, 16. 11. 2018. Povprečna količina odpadkov ‒ če izvzamemo petek ‒ je bila 2,2 kg dnevno. Primerjava s prvim tednom kaže velik napredek. V prvem tednu smo povprečno pridelali 3,3 kg odpadkov dnevno, v drugem tednu pa 2,6 kg.

V drugem tednu beleženja malic se je količina neprevzetih živil povečala. Največ neprevzetih živil je bilo v sredo, in sicer 11,7 kg, od tega kar 6 kg sadnega namaza. Največ učencev si je alternativno malico postreglo v sredo, ko je bil na meniju sicer ribji namaz. V četrtek je bilo največ neprevzetih malic, vendar si učenci niso postregli niti alternativne malice, vsaj ne v nekem večjem številu. To pove, da so kuharice pripravile preveliko količino sadnega namaza, ki je bil nato ponujen kot sladica v skodelici v času kosila.

Najmanj neprevzetih živil je bilo v petek, ko je bila za malico salama. V petek smo sicer združili dva obroka ‒ slovenski tradicionalni zajtrk in malico. Ta dan je bilo veliko neprevzetih živil, zlasti kruha. Le-tega smo skladiščili in ga bomo porabili za kruhove cmoke. Jabolka so tista, ki so najbolj vplivala na težo odpadkov. Učitelji bi morali učence usmeriti, da bi jabolka prihranili in pojedli med odmori.

Od zelenjave je učencem najmanj teknilo korenje, najbolj pa solata in paprika.

Tudi v tem tednu so učenci lepo ločevali živila in odpadke. V zvezi s tem lahko pohvalim vse oddelke. V 2. a v tem tednu žal niso tehtali odpadkov. Učenci 5. c so v tem tednu kar štirikrat vrnili prazne posode ‒ brez odpadkov in brez ostankov živil. Učenci 5. a so trikrat v tem tednu vrnili prazne posode, učenci 3. b pa dvakrat. Tudi 1. b se je pridružil oddelkom, ki so vsaj enkrat v tednu vrnili prazne posode.

V kulturi prehranjevanja je viden velik napredek. Kuharice kar ne morejo verjeti, da je res. Prej so bila vrnjena živila pomešana, sedaj so odpadki ločeni od neprevzetih živil. Količina odpadkov je res minimalna. Neprevzeta živila se pojedo v preostalih odmorih, v času kosila ali pa naslednji dan pri alternativni malici.

Pri kosilu je bilo največ odpadkov  v četrtek, ko sta bila na jedilniku bujta repa in krompir. Podobni rezultati so bili v torek, ko je bilo na jedilniku zelje. Kislega zelja in repe učenci ne marajo ali pa niso vajeni jesti. Alternative za te jedi, ki jih bomo v zimskem času nudili še naprej, ni. Tudi v petek ni bilo malo odpadkov ‒ na jedilniku so bili polnozrnati špageti. Vemo, da se na drugačne barve testenin učenci le počasi navajajo. Primerjava opažanj s prejšnjimi leti pa vendarle kaže velik napredek. Vse manj je učencev, ki sprašujejo po belih testeninah. Najmanj odpadkov je bilo v sredo, ko je bil na jedilniku dunajski zrezek in riž.

Pri kosilu moramo zmanjšati količino odpadkov. Učenci vzemite na krožnik toliko, kolikor resnično zmorete pojesti. Vodo ali sok, ki ga ne popijete, zlijte v korito in ne med ostale odpadke. Zelenjava je osnova za mikro- in makrohranila v našem organizmu. Bodite prijazni do potreb vašega organizma ter pojejte vsaj nekaj zelenjave.

Nada Brezovar, organizator prehrane

 

 

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)