V sodelovanju s trgovino v Kisovcu, Premium Pet, smo spet popestrili dan vsem učencem šole na nazoren način ter jim omogočili pristni stik z živaljo ter z vsemi potrebščinami, ki jih potrebujemo za tega hišnega ljubljenčka.

MORSKI PRAŠIČEK

Danes nas je obiskal morski prašiček. Ta majhni glodalec je ena izmed prvih udomačenih živali. Že leta 2000 pr.n.št. so ga v Južni Ameriki udomačili Inki.

Obstajata dve razlagi, kako in kdaj so morski prašički prišli v Evropo. Po eni teoriji so jih prinesli Nizozemski mornarji, po drugi pa naj bi jih v 16.st. prinesli Španci.

Zanimiv je tudi izvor njihovega imena. Ker so k nam prišli po morju, gre pravzaprav za »zamorske ali prekomorske« prašičke, podobnost z majhnim prašičkom pa je, razen razlike v velikosti zelo očitna – je okrogel in požrešen kot prašiček, pa tudi kruli in cvili podobno.

Glede na vrsto dlake, jih delimo na kratkodlake, dolgodlake, ravnodlake, skodrane in na prašičke, ki imajo vrtinčasto izraščeno dlako.

V dolžino meri 20 cm, tehta pa nekje od 600 do 1800g. Ima zelo čokato telo in kratke noge. Ob straneh ima temne oči, na glavi pa slabo odlakana ušesa. Na sprednjih tačkah ima štiri, na zadnjih pa tri prste z ostrimi kremplji.

Samička skoti 2-5 mladičkov, ki se po petih dneh že osamosvojijo.

Morski prašiček je vegetarijanec. Rad je seno, svežo zelenjavo, sadje, suh kruh, brikete.

Njegovo bivališče je lahko malo večja kletka s plastičnim dnom, ki ga potresemo z žaganjem ali s slamo. V kletki mu uredimo še skriti kotiček, ki mu bo nudil varnost in zavetje.  Potrebuje tudi posodici za hrano in vodo.

Morski prašiček se čisti in neguje sam. Skrbeti moramo le za njegovo dlako, ker se rada zlepi, če je predolga, zato jo postrižemo. Je izjemno plašna žival, ki ob nenadnih zvokih ali premikih zbeži v zavetje ali kar zamrzne na mestu. Kadar ne spi, zna biti zelo radoveden in aktiven. Veselje izkazuje s posebnim načinom poskakovanja in nas ob tem spravlja v dobro voljo.

Novost pri malici je tudi sodelovanje z učiteljico Natašo Oberč ter predmetom tehnika in tehnologija, ki so nam izdelali modelčke hrčka, morskega prašička, za izdelavo keksov. Torej izdelali so nam originalne modelčke za kekse.

Tudi pri tej malici je sodelovala učiteljica Barbara Lekše, ki je z učenci likovnega snovanja oblikovala morskega prašička.

Učiteljica Ajda Medvešek je oblikovala spremni tekst o hrčku.

Učiteljica Nada Brezovar in kuharice Irena Kepa, Melita Drobne, Veronika Klopčič, Mimi Kos pa so pripravile malico.

JEDILNIK 26. 1. 2013

GLAVNA JED

mlečna prosena kaša

marmeladni krof, flancat

kefir

bio maslo

domača marmelada, med

SADJE

mango

papaja

liči

jabolko,banana

klementina

NAPITKI

čokoladno mleko, jabolčni sok 100%

pomarančni sok 100%, ananasov sok 100%, voda

DESERT

keks MORSKI PRAŠIČEK

 

 

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)