V letošnjem šolskem letu so učenci prvič res aktivno sodelovali pri sestavi mesečne samopostrežne malice. Vsak razred je predstavil eno skupino živil. Tako smo spoznali kapusnice, oreščke, plodovke, žitarice, stročnice, eksotično sadje, solatnice in špinačnice, prehrano v naravi, sezonsko sadje. Vsebine, ki so bile predstavljene preko šolskega radia, so učenci s pomočjo učiteljice Urške M. Luzar tudi posneli in na ta način pridobili veliko novih izkušenj. Predstavitve v skupnem prostoru pa so pripravili ob pomoči razrednikov in računalničarja Aleša Prapretnika. Vsem omenjenim se najlepše zahvaljujem. Hvala pa tudi učencem, ki so bili vodilni pri našem projektu.

Naj vam preberem nekaj razmišljanj o malici šestošolcev. Zapisali so:

Všeč mi je, ker si lahko izberem, kar hočem.

Jedi so dobre, ker imam rad sadje.

Je veliko mesa in to mi je všeč.

Dobim znanje o različnih vrstah hrane.

Kuharice dobro kuhajo. Nada Brezovar se dobro spomni, kaj je lahko v samopostrežni malici.

Rad bi imel še več mesa in zraven krompir.

Luka pa pravi, da mu je všeč, ker ima na voljo veliko mesa, sadja, 100 % sok. Všeč so mu tudi razstavljene jedi, živila. Ni pa mu všeč, da je dobil ražnjiče samo enkrat.

Nini so bile najbolj všeč tortilje, ne pa oreščki. Spomnila se je samopostrežne malice, ko so pred šolo razstavljali starodobnike. Všeč ji je rižota, ampak navadna, ne pa tista, ko so na rižu črtice.

Neja je zapisala: Samopostrežno malico imamo na šoli celo leto, vsak mesec. Všeč mi je, ker si lahko sam izbereš, kar boš jedel. Vsak mesec je druga tema, kar pomeni, da ne jemo vsak mesec iste hrane. Samopostrežna malica je zanimiva, saj najprej prek šolskega radia izvemo, kaj imamo na razpolago. Potem sledi razpored razredov, da ne gre cela šola naenkrat. Ko pridemo v jedilnico, je tam cela razstava. Pričaka nas tudi kakšen plakat in Power Point. Všeč mi je, ker vse pripravijo učenci. Zelo mi je všeč, da sodeluje cela šola.

Mitja je lepo zapisal: Pri samopostrežnih malicah mi je najbolj všeč, da je vedno veliko hrane in pijače. Vedno vzamem mlečni zdrob in jabolčni sok. Včasih vzamem še kakšen piškot ali dva in pa nekaj jagod. Vedno sem vesel, ko vidim, kaj je za malico. Kuharice pa res naredijo pohvale vredno jed vsak dan v tednu.

Morda nekaj podatkov o delu naših kuharic. V letošnjem šolskem letu so za potrebe centralne kuhinje in šolske malice postregle 4200 kg različnega kruha, 77 430 bombet, žemelj in štručk, ki so bile vsaj iz polbele moke, pogosto pa iz ržene, ovsene, koruzne, ajdove ali pirine. Porabile so 16 560 jajc, spekle 3700 kg perutninskega mesa, 1850 kg junčjega mesa, 3020 kg svinjine, 1500 kg rib, 376 kg govejih suhih salam in 450 kg varovalne salame piščančja prsa. Spili smo 4300 l mleka, pojedli 1400 kg sira, 16500 jogurtov, 40 000 kg sadja in zelenjave, od tega 14 300 kg krompirja, 2100 kg solate, 5900 kg jabolk, 800 kg korenja, 5300 kg banan, 1450 kg mandarin, 1100 kg grozdja, 600 kg jagod, 300 kg češenj …

Danes je pred vami deseta samopostrežna malica. V prehrani so dovoljeni prekrški največ dvakrat na mesec.

Kuharice so vam pripravile pester izbor jedi, ki so že bile vključene v letošnje malice in dodale nekaj novih.

V prehranski anketi ste največkrat zapisali, da bi želeli čevapčiče, dunajski zrezek, pica žepek, sladoled.

Želja bo z današnjo samopostrežno malico uslišana. Upam pa, da si boste zraven vzeli zelenjavo, da bi bila uresničena tudi moja želja. Poleg tega boste imeli  na voljo alternativno malico in sokove. Ne pozabite na sadje.

V imenu kuharic in v svojem imenu vam želim delovne počitnice, veliko smeha in bistro glavo.

 

JEDILNIK

22.6.2017

JEDILNIK

GLAVNE JEDI

Pečena jagnetina kmetije Macerl

Jagnetina v omaki, testenine

Čevapčiči

Piščanec dunajsko paniran

Žepek pica

Mlečna prosena kaša

ZELENJAVNE IN SADNE JEDI

Solata kristalka, paradižnik, paprika

Češnje, nektarine, jabolka, banane

NAPITKI

Voda, 100% sokovi, mleko

SLADICA

kornet

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)