V petek, 13. 4. 2018, smo imeli prvošolci dan šole. Naš cilj je bil Mali Kum. Dobro opremljeni za pohod smo se zjutraj zbrali pred šolo in se odpravili do avtobusne postaje. Z avtobusom smo se odpeljali do Podkuma in naprej do Borovaka. Tam se je začela naša pešpot do Malega Kuma.

Pot nas je vodila mimo lepe narave. Občudovali smo travniške spomladanske cvetlice. Prepoznali smo reso, trobentice, pljučnik, marjetice, vijolice … V gozdu smo opazovali drevesa – iglavce in listavce. V gozdni senci smo presenečeni pod listjem opazili celo zaplato snega. Ozrli smo se tudi po okoliških hribih.

Polni dobre volje smo prispeli na cilj – na izletniško kmetijo Baron na Malem Kumu. Tam se ukvarjajo s kmetijstvom, živinorejo, poljedelstvom, prirejo mleka in z izletniškim turizmom. Hrano, ki jo ponudijo gostom, pridelajo sami na kmetiji.

Gospa in gospod Zupanc sta nas lepo pozdravila in povabila na malico. Utrujeni od poti smo se najprej odžejali z domačim bezgovim sokom ali čajem ter z veseljem pojedli juho – prežganko. Nato pa si je vsak sam postregel s pripravljeno hrano. Izbirali smo lahko med praženim krompirjem, skutnimi štruklji, zelenjavnim narastkom, pečeno svinjsko ribico, mleto pečenko, jetrno in meseno klobaso, ajdovimi žganci, domačim mlekom, domačo suho salamo in domačim kruhom. Na koncu smo se posladkali še z jabolčnim zavitkom. Odlično je bilo!

Ogledali smo si lahko tudi hlev, v katerem smo videli bike, krave in telička, starega komaj deset dni. Gospodar nam je pokazal pšenične klase in koruzne storže. Pogovarjali smo se, kaj vse je potrebno narediti, da iz zrna nastane dober kruh.

Na koncu smo se zahvalili za prijazen sprejem in dobro pogostitev ter se polni lepih vtisov odpravili nazaj v dolino.

 

JEDILNIK

 

GLAVNA JED

 Mali Kum turistična kmetija Baron, del jedi, ki so jih zaužili prvošolci

Prežganka, skutino proseni štruklji, zelenjavni zavitek, pečena svinska ribica, domače mleko, jabolčni zavitek,

                            mlečna kaša iz mleka kmetije Ule,

alternativna malica: maslo, med, marmelada, kosmiči koruzni, ovseni, pšenični

SADJE

Jabolko bio, mandarine, hruške bio, banane bio

jagode

ZELENJAVA

Češnjev paradižnik bio, solata bio, korenje bio

NAPITKI

jabolčni sok  100%, pomarančni sok 100%, bezgov sok, čaj, voda, mleko

Alergeni L,G,J

V primeru da, dobavitelj ne bo dostavil bio živil, bodo navadna živila

 

Priloga: PRVOŠOLCI NA IZLETNIŠKI KMETIJI BARON NA MALEM KUMU (.pptx predstavitev)

 

GALERIJA SLIK IZ POHODA:

 

GALERIJA SLIK MALICE:

(Skupno 285 obiskov, današnjih obiskov 1)