Najprej čestitam vsem oddelkom za uspešno izvedeno vsakodnevno tehtanje bioloških odpadkov v mesecu novembru. Vsi ste ustrezno razvrščali živila in s tem pripomogli k zmanjšanju odpadkov. Preostanek živil ste v veliki meri pojedli v kasnejših odmorih ali pa naslednji dan. Naredili ste velik korak v kulturi prehranjevanja.

Prav pa je, da predstavimo rezultate in tudi na ta način, upam, v prihodnje pripomoremo k zmanjšanju razlik med oddelki.

V prvem tednu smo pri malici pridelali 21,1 kg, v drugem 13,4 kg, v tretjem 12,7 kg in v četrtem tednu 18,1 kg odpadkov. Pri malici smo torej zavrgli 65,4 kg hrane.

Pri kosilu pa je bilo v prvem tednu 197 kg odpadkov, v drugem 203,6 kg, v tretjem 192 kg in v četrtem 204 kg odpadkov, skupaj torej 796,6 kg odpadnih živil.

V analizi prvih treh tednov nismo odšteli teže soda, torej embalaže za odpadke pri kosilu.

Skupaj z malico smo torej pridelali 862 kg odpadkov.

Najmanj odpadkov pri kosilu je bilo, ko je bila na jedilniku rižota z mesom, na drugem mestu je jedilnik z dunajskim zrezkom in rižem, sledijo pa paradižnikova juha, štefani pečenka, mesna lazanja, čevapčiči iz bio govedine, pečen krompir, piščančji file v omaki, dušen riž.

Najslabše ste jedli kumarično omako, dušeno govedino, krompir v kosih, bobiče, bujto repo, polnozrnate špagete, morskega psa, piščančje kračke in dušeno sladko zelje.

Pri malici je bilo najmanj odpadkov, ko je bil na jedilniku sirov burek (in jogurt). Radi jeste tudi žemlje, govejo salamo, pletenke, sirove štručke in pijete belo kavo.

Po več kot 4 kg odpadkov na dan pa je bilo, ko so bili na jedilniku repa, hrenovke, sir, bombete, piščančji zrezki, ajdov kruh, piščančja salama, koruzni kruh.

Največ odpadkov se je nabralo pri samopostrežni malici, kar 11 kg. Običajno je pri samopostrežnih malicah najmanj odpadkov. Na voljo ste imeli dve omaki, riž, kruhove cmoke in mlečno kašo. Oči so bile lačne, krožnik prehitro poln, v razredu pa ste ugotovili, da vsega vendarle ne zmorete pojesti.

V kuhinjo se je vrnilo največ sardel, mlečnega riža in sadnega namaza.

Najboljši jedci ste bili v 5. a, kjer ste 13-krat pojedli vse. Iz  5. c se je prazna posoda vrnila 9-krat, čeprav ste en teden preživeli v CŠOD, iz 2. b 7-krat, iz 4. c 5-krat in iz 1. b 3-krat. Dvakrat ste pojedli vse v  3. b, 4. a, 4. b, 6. c, 7. a in 8. a. Le enkrat pa ste posodo izpraznili v 1. a, 3. a, 5. b, 6. c, 6. b in 7. b.

Najslabša pri tehtanju sta bila 2. a in 7. a ‒ reditelji teh dveh oddelkov kar trikrat niste stehtali odpadkov, enkrat pa ste na to pozabili tudi reditelji iz 3. b in 6. c.

Največ odpadkov je bilo v 2. a ‒ 4,995 kg, v 8. a ‒ 4,245 kg, v 6. a ‒ 4,11 kg in v 7. a ‒4,025 kg.

Najboljši jedci ste bili v 5. c. Teden dni ste sicer preživeli v CŠOD, a nato dva tedna ni bilo odpadkov, v enem tednu pa se jih je nabralo le 0,14 kg.

Zelo uspešni ste bili tudi v 5. a ‒ v celem mesecu ste vrnili le pol kg odpadkov.

Pohvaliti moram vse, ki ste imeli manj kot 2 kg odpadkov, to ste učenci 5. b, 7. b, 4. c, 2. b, 9. b in 3. b.

Iz 9. b se je vrnilo kar 14,8 kg neprevzete hrane, iz 8. b 13,6 kg, iz 7. b 12,7 kg, iz 6. b 11,5 kg in 7. a 10,755 kg neprevzete hrane (reditelji iz 7. a trikrat niso tehtali odpadkov).

Najmanj neprevzete hrane se je vrnilo iz 5. a, 5. c in 1. a.

V Podkumu je bilo pri malici le 0,281 kg odpadkov, pri kosilu pa v celem mesecu 22,737 kg, kar povprečno znaša 1,265 kg odpadkov na dan. Najslabše ste jedli bujto repo in segedin golaž ‒ ta dva dneva ste imeli več kot 2 kg odpadkov.

V Čemšeniku je bilo pri malici 1,442 kg odpadkov, povprečno 72 dag na dan, pri kosilu pa v celem mesecu 19,950 kg, kar znaša povprečno 0,99 kg odpadkov na dan. Najslabše ste jedli bobiče in morskega psa ‒ ta dva dneva ste imeli več kot 2 kg odpadkov.

Najboljši jedci na šoli ste torej učenci 5. a, na drugem mestu je 5. c in na tretjem 1. a.

Odpadke bomo znova tehtali v mesecu februarju, ko se boste tudi drugi oddelki zagotovo bolje potrudili.

Ne tekmujemo, ker smo vsi zmagovalci, če premaknemo svoj kamenček k skupnemu cilju!

Vsem oddelkom iskreno čestitam!

 

Nada Brezovar, organizatorka prehrane

 

GALERIJA SLIK:

 

 

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)