V torek, 2. 10. 2018, je v sodelovanju s pekarno Deveta vas iz Polzele potekal naravoslovni dan za šestošolce. Tema je bila peka bio kruha. Učenci so bili razdeljeni v tri skupine in se udeležili treh delavnic, in sicer delavnice peke kruha, biološke delavnice in izdelave košar za pekovske izdelke.

V prvi delavnici sta predstavnika pekarne Deveta vas najprej spregovorila o ekoloških živilih, ki jih uporabljajo pri peki bio kruha. Učenci so spoznali naravna barvila, ki so pridelana iz rdeče pese, kurkume, špinače in aktivnega oglja. Tehnolog je učencem demonstriral izdelavo eko bombet. Spoznali so postopek izdelave kvašenega testa, način oblikovanja, pomen časa vzhajanja ter pravilne peke izdelkov. Med pripravo sta se jima pridružila še fotografa. Priložen je tudi priložnostni filmček.

V drugi delavnici so učenci izdelovali košare iz papirja. Učili so se skiciranja, načrtovanja oblik, pregibov, sestavljanja ter dekoriranja. Košarice bodo služile predstavitvi bio izdelkov pri današnji samopostrežni malici.

Naravoslovna delavnica je temeljila na razvijanju eksperimentalno-raziskovalnih veščin in spretnosti. Za peko kruha potrebujemo moko, kvas … Ker nas je zanimala sestava moke in kvasa, smo poiskali nekaj informacij na spletu. Nato smo se z jodovico prepričali, če moka resnično vsebuje škrob. S pomočjo mikroskopa smo opazovali oblike škrobnih zrn v pšenični moki ter pogledali v mikroskopski svet kvasovk.

VIDEO UTRINKI:

View this post on Instagram

One laugh of a child will make the holiest day more sacred still. – R. G. Ingersoll . We had a lot of children laughter today at elementary school Ivana Skvarče in Zagorje ob Savi thanks to Matjaž Magajna from organic bakery @devetavas. . He had taught the kids how to bake delicious organic bread in multiple colors. Red contain beetroot, yellow turmeric, black charcoal and green contain chard. . Such joyful and playful moments with kids stay impressed in your memory and make your life rich. I am grateful I can collaborate with such heartfelt people who have a great life mission as Matjaž has. 😄 . ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ . En sam otroški smeh, pa bo najsvetejši dan še bolj svet. – R. G. Ingersoll . Danes je bilo v osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi obilico otroškega smeha, za katerega je poskrbel Matjaž Magajna iz ekološke pekarne @devetavas. . Osnovnošolce je učil peke slastnih ekoloških kruhkov, ki so bili v različnih barvah. Rdeči so vsebovali rdečo peso, rumeni kurkumo, črni oglje in zeleni blitvo. . Takšni radostni in igrivi trenutki z otroci se ti za vedno vtisnejo v spomin in ti obogatijo življenje. Hvaležen sem, da lahko sodelujem s tako srčnimi ljudmi, ki imajo tako čudovito poslanstvo kot je Matjaževo. 😄 . . . #breadmaking #bread🍞 #bakingwithkids #bakingwithlove #primaryschool #devetavas #bakingbread #biofood #healthybread #schooling #healthylifestyle #glutenfree #veganfood #teaching #biocolorino #naturalfood #healthyfood #laughter #havingfun #inspireothers #inspireyourself #grace #lovinglife❤️ #expressyourself #stayhumble #workingwithkids #kidsplay #kidsactivities #kidsactivity #learningwithfun

A post shared by Boris Vene (@boris.vene) on

 

 

GALERIJA SLIK PEKE:

 

GALERIJA SLIK MALICE:

 

 

JEDILNIK:

Eko vetriči, kamutov, ajdov in pisani kruh iz pekarne Deveta vas, Podvin pri Polzeli

Mlečna prosena kaša iz eko mleka kmetije Sešlar, Izlake, ter eko prosena kaša Vila Natura, Vučja vas, Križevci pri Ljutomeru

Sir Demeter kmetije Sešlar, Izlake

Eko hrenovke

Ekološki jabolčni sok Sine z domačije Grčin, Podvin pri Polzeli

Eko jabolka, hruške, solata

Eko stročji fižol, paprika, srbska solata z domačije Marjan Natek, Vransko

Eko borovničeva marmelada z domačije Marjan Natek, Vransko

Kostanj

Alternativna malica

 

 

 

Malica bo potekala kot običajno:

– ob 8.25 ‒ 2. in 3. razred,

– ob 8.35 ‒ 4. in 5. razred,

– ob 8.45 ‒ 6. in 7. razred,

– ob 8.55 ‒ 8. razred,

– ob 9.05 ‒ 9. razred.

 

Dober tek vam želi kolektiv kuhinje.

 

 

(Skupno 255 obiskov, današnjih obiskov 1)