Naša šola v letošnjem šolskem letu kandidira za Unesco šolo. Unesco šole so šole, ki delujejo po štirih Delorsovih stebrih izobraževanja:
Prvi steber: Učiti se, da bi vedeli.
Drugi steber: Učiti se, da bi znali delati.
Tretji steber: Učiti se, da bi znali živeti skupaj.
Četrti steber: Učiti se biti.

Naša šola stremi k temu, da uporabljamo sodobne pristope poučevanja, da iščemo načine, kako se zbližati z učenci, narediti snov bolj zanimivo, življenjsko, hkrati pa jih želimo vzgajati, da bodo odrasli v samostojne, odgovorne in empatične ljudi. Unescovi projekti so nam bili tako pisani na kožo. Dali so nam nov zagon, energijo in ideje za pouk. Nekaj projektov smo izvajali v času rednih ur – kot del kurikuluma, nekaj pa v dodatnih urah, kamor so učenci zelo radi zahajali. 

Učenci so bili srce in duša vseh projektov, delo so opravljali z veseljem, pri tem so bili inovativni, kreativni. Dajali so svoje predloge, si pomagali, med seboj sodelovali in se ob tem učili strpnosti, kar pa v tem času potrebujemo še bolj kot kdaj prej.

Na kratko: Učitelji in učenci smo zaradi Unesco projektov:
– postali bolj kreativni in inovativni,
– bolj samozavestni,
– dobili smo zagon za nove ideje,
– več smo sodelovali, se povezovali,
– pri pouku smo uporabljali več različnih metod poučevanja,
– razvijali smo dober odnos med učitelji in učenci – drugačen kot pri “navadnem” pouku.

Verjamemo, da smo dejansko polepšali svet.

Skrbeli smo za starše, starejše, razveselili domače, razveselili druge šolarje z lepimi sporočili, gojili smo rastline in jih preizkušali, ustvarjali smo z odpadno embalažo, se ukvarjali s čebelami, kuhali z domačimi izdelki, peli, snemali filmčke, ozaveščali smo ljudi o trajnostnem ribolovu ter kako poiskati nalepko, ki to potrjuje, organizirali čistilne akcije, častili vodo in Zemljo, pisali pesmi in še in še …

Izvedli smo kar 12 projektov, ob tem pa obeležili še 12 mednarodnih Unescovih dni.

Zaradi vseh teh projektov je bilo naše šolsko leto še malo lepše.

Šolska koordiantorica: Nina Jelen

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)