V sklopu projektov Ekošole smo z učenci PŠ Čemšenik izvajali različne dejavnosti, s katerimi smo obogatili naše znanje o naravi in izkoristili njene darove. Te aktivnosti so bile ne le izobraževalne, temveč tudi zabavne in koristne za naše zdravje in dobro počutje. Poglejmo si, kaj vse smo počeli.

Melisin sirup, sušenje bezga in drugih zelišč

Melisa je rastlina, ki ima številne zdravilne lastnosti. Z učenci smo pripravili melisin sirup, ki je odlična naravna pomoč pri pomirjanju in sproščanju. Učenci so najprej spoznali meliso in njene koristi, nato pa smo skupaj nabirali sveže liste. Iz njih smo pripravili sirup, ki je bil ne le koristen, temveč tudi izjemno okusen. Vsak učenec je imel priložnost sodelovati pri vseh korakih priprave, od nabiranja do kuhanja in polnjenja stekleničk.

Bezeg je rastlina, ki je že stoletja cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Skupaj z učenci smo sušili bezeg in druga zelišča, ki smo jih nabrali na šolskem vrtu in v okolici šole. Proces sušenja zelišč je preprost, vendar zahteva nekaj potrpežljivosti in skrbnosti. Učenci so se naučili, kako pravilno nabrati, pripraviti in sušiti zelišča, da ohranijo svoje koristne lastnosti. Sušena zelišča bomo uporabljali za pripravo čajev v mrzlih zimskih dneh.

Ognjičevo mazilo

Ognjič je znan po svojih blagodejnih učinkih na kožo, zato smo se odločili, da pripravimo ognjičevo mazilo. Učenci so najprej spoznali ognjič in njegove koristi, nato pa smo skupaj pripravili mazilo. Postopek je vključeval nabiranje cvetov, pripravo izvlečka in mešanje z naravnimi maščobami. Končni izdelek je bilo mazilo, ki ga lahko uporabljamo za zdravljenje manjših ran, opeklin in drugih kožnih težav. Učenci so bili navdušeni nad tem, kako lahko iz preprostih sestavin pripravimo tako koristen izdelek.

Sirup iz smrekovih vršičkov

Smrekovi vršički so znani po svojih pozitivnih učinkih na dihala, zato smo se odločili, da pripravimo sirup iz smrekovih vršičkov. Učenci so najprej spoznali smrekove vršičke in njihove zdravilne lastnosti, nato pa smo se odpravili v gozd, kjer smo jih nabrali. Priprava sirupa je vključevala plastenje vršičkov in sladkorja, kar je nato fermentiralo in ustvarilo sladek in zdravilen sirup. Ta sirup je odlična naravna pomoč pri kašlju in prehladih.

Zeliščni namazi z drobnjakom, sveža zelenjava iz šolskega vrta

Drobnjak in njegovi cvetovi so pravi zaklad na našem šolskem vrtu. Z učenci smo pripravili zeliščne namaze z drobnjakom, ki so odličen dodatek k vsakemu obroku. Učenci so se naučili, kako drobnjak pravilno nabrati in pripraviti, da ohranimo njegov svež okus in zdravilne lastnosti. Namazi z drobnjakom so bili hitro pripravljeni in so postali priljubljeni del naših malic.

Naš šolski vrt je vir sveže in zdrave zelenjave, ki jo uporabljamo pri vsakodnevnih malicah. Učenci redno uživajo v solati, redkvicah, rukoli in drugih pridelkih, ki jih sami pridelajo. Ta praksa ne le izboljšuje prehranske navade naših učencev, temveč jih tudi uči o pomenu lokalno pridelane hrane in samooskrbe.

Uživanje v naravnih danostih

Ekošola ni le izobraževalni program, temveč način življenja, ki spodbuja spoštovanje narave in trajnostni razvoj. Učenci so skozi te projekte spoznali, kako lahko izkoristimo naravne danosti za naše zdravje in dobro počutje. Vsaka dejavnost je bila priložnost za učenje in uživanje v naravi, kar je prispevalo k celostnemu razvoju naših učencev.

Naši projekti Ekošole so bili izjemno uspešni, saj so učenci uživali v vsaki aktivnosti in se naučili veliko novega. Verjamemo, da so tovrstne dejavnosti ključne za vzgojo ozaveščenih in odgovorno naravnanih mladih ljudi, ki bodo v prihodnosti skrbeli za naš planet.

Upamo, da smo vam dali kakšen dober predlog za sprehod v naravo!

Ekošola
(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)