December je mesec veselja in praznovanj. Čeprav so bile »Zlate hruške« za leto 2012 razglašene že v novembru 2013, ko smo šolsko knjižnico obogatili z novim priročnikom za branje kakovostnih mladinskih knjig z naslovom »Ekvilibristika znanja« in čeprav so bila priznanja Zlata hruška prav tako podeljena že v novembru, smo mi z izborom najkvalitetnejših knjig praznovali kar cel december.

V naši knjižnici smo knjige, ki so od leta 2008 dalje prejele zlate hruške, opremili z nalepkami, ki nas opozarjajo na njihovo kvaliteto. Te knjige so bile razstavljene in so nagovarjale mlade bralce, da so si jih izposodili in prebrali.

Da ne bo kdo mislil, da govorimo o kakšnem sočnem, zlatem sadežu! Zlata hruška je znak za kakovost otroških in mladinskih knjig. Po mnenju uredniškega odbora ( v Pionirski – centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo), ki vsako leto pripravi priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig, se tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo, uvrstijo med odlične izdaje leta in pridobijo pravico do znaka Zlata hruška. Med temi izdajami  izberejo najboljše  knjige v treh različnih kategorijah, ki jim podelijo priznanje Zlate hruške. Zadnje dobitnice priznanj Zlata hruška so Ropotarna Damijana Stepančiča, Vroči novi svet Lučke Kajfež Bogataj, Vojna pošasti Patricka Nessa in Zgodbe iz Zemljemorja Ursule K. Le Guin.

Prav tako smo razstavili knjige, največ je bilo slikanic, katerih zgodbe pripovedujejo o zimi, snegu, zimskih radostih in tegobah, pa seveda o božiču in novem letu, obdarovanju, praznovanju, dobrih možeh, snežakih,… Tudi te knjige so si naši zvesti obiskovalci in bralci lahko izposodili.

Praznovali pa smo tudi z branjem. Mini projekt za promocijo branja »Šola bere« je postal že kar ena izmed stalnic, s katerimi želimo našim učencem približati branje, jim vzbuditi ljubezen do knjige in izboljšati njihovo bralno pismenost. Ponavadi z desetminutnim branjem počastimo 3. december,»ta veseli dan kulture«, letos pa smo decembrsko branje posvetili medgeneracijskemu sodelovanju in bližajočim se prazničnim dnem, zimi in pravljicam. Učenci od 6. do 9. razreda so uživali ob poslušanju zgodb, ki so jim jih brali njihovi razredniki, mlajše pa so z branjem pravljic razveselili osmošolci in devetošolci. Seveda so se med izbranimi knjigami našle tudi tiste z znakom Zlata hruška.

Prav kmalu se bomo v knjižnici spomnili dr.Franceta Prešerna in pripravili še kakšno razstavo. S knjigami lahko pravzaprav celo leto praznujemo in nam nikoli ni dolgčas.

Knjižničarka Alenka

 

1 2 3 10 9 8 7 6 5 4

 

 

 

(Skupno 557 obiskov, današnjih obiskov 1)