Podkumski šolarji in učiteljice smo v petek, 12.10. 2018, obiskali pravi pravcati pravljični svet – kmetijo Dolinšek. Iz šole smo se do Sopote odpravili kar peš, v eno smer 4,5 km.

Zakaj pravljični svet? Ker je njihova kmetija kot ena sama pravljica. Prijetna, prijazna in tako lepa. Na robu dvorišča se vidi vse do Kuma.

Gospa Anica in gospod Franci Dolinšek, stara starša naše četrtošolke Zale Vite, sta nas sprejela z velikim nasmeškom, s toplim bezgovim čajem in jabolčnim zavitkom, ki je bil iz doma narejenega testa, napolnjen pa z domačo topljeno smetano in domačimi jabolki. Bil je nadvse okusen.

Po uvodnem pozdravu in okrepčilu smo se spremenili v prave kmečke pomočnike. Raziskali smo kmetijo, na kateri se je čutila ljubezen do rastlin in živali: krav, koz, kokoši, zajcev, petelina, gosk … in osla Tineta. Živali smo pridno hranili s starim kruhom in koruzo. Po leseni, lično narejeni, brvi smo se sprehodili do ribnika in do ograjenega pašnika za koze. Cvetje okrog in okrog, grmovnice in sadna drevesa zaokrožajo gospodarska poslopja in v lončnice odeto hišo. V kleti smo mleli in stiskali jabolka (bolj gospodar Franci) ter pili čisto svež jabolčni sok. V njej smo na policah videli ogromno ozimnice, vloženih kumaric, kompota, marmelade… V lesenih zabojih so bila obrana jabolka.

Igrali smo se z mucko in s strahospoštovanjem gledali čudovitega psa, ki je bil za časa našega obiska na verigi, čeprav mu to ni bilo všeč. On je bil edini, ki je komaj čakal, da smo odšli, ker se mu je vrnila odvzeta svoboda.

S samokolnico smo odšli tudi po buče. V bučo, na kateri je bil vrezan napis PŠ Podkum, sta nam gospodarja kmetije skrila darilca. Za vsakega posebej!

Pred odhodom smo se fotografirali z gospodarjema, jima v zahvalo zapeli pesem in si v kleti natočili vsak eno stekleničko jabolčnega soka za na pot. Nazaj na Podkum smo se vrnili peš. Ob pesmicah, igricah in srni, ki smo jo srečali na poti, smo bili pri šoli kot bi mignil.

Z domačije smo odnesli tudi kostanj iz njihovega gozda in ga v naslednjih dneh s slastjo pojedli.

 

(Skupno 95 obiskov, današnjih obiskov 1)