Po dolgih poletnih počitnicah smo zopet prestopili prag naše učenosti.  Pred nami je leto, polno izzivov in novih spoznanj, zaradi katerih se nam bo odkrival mogoče čisto nov svet okoli nas. Že lansko leto smo veliko časa namenili naravi in jo raziskovali na različne načine, letos pa bomo z naravo in okoljem povezali tudi samopostrežne malice. Glavna tema obeležitev  samopostrežnih malic v letu 2015/16 bo lokalna trajnostna oskrba s hrano.

To pomeni, da v našo prehrano prednostno vključujemo hrano, ki pridelamo v našem neposrednem okolju, kjer živimo, oziroma na širšem območju Slovenije. Pri tem ima za zdravje prednost predvsem tista hrana, ki je pridelana na sonaraven način, prijazen do narave, okolja in človeka. Način pridelave, kjer je uporaba fitofarmacevtskih sredstev prepovedana, se imenuje ekološko kmetovanje, način, pri katerem je uporaba fitofarmacevtskih sredstev omejena, pa se imenuje integrirana pridelava.

Tako bomo pri samopostrežnih malicah imeli možnost pokušati hrano lokalnih pridelovalcev in hkrati skrbeti za naše zdravje. Seveda pa boste še vedno imeli na razpolago sadje in enkrat tedensko tudi sadje in zelenjavo iz Sheme šolskega sadja.

 

Na prvi šolski dan smo ponudili v jedilnici poleg ostale hrane še degustacijo mleka in mlečnih izdelkov, ki jo je pripravila kmetija Ule z Izlak. V šolskem letu 2014/15 so nekateri učenci že obiskali  to kmetijo in začutili vsaj delček utripa življenja na kmetiji, saj so nam demonstrirali molžo krave, v čemer smo se lahko tudi sami preizkusili in tako na lastni koži ugotovili veliko prednost strojne molže. Opazovali smo lahko celo, kako se hrani teliček. Pa to še ni bilo vse. S koši na ramah je nekaj otrok odšlo na koruzno polje po koruzo, potem pa smo pričeli z ličkanjem. Zličkano koruzo smo obesili na kozolec, da se je posušila. Na kmetiji so nam razložili in prikazali tudi različne vrste predelave mleka, nato smo lahko tudi sami naredili jogurt. Nekateri se boste spomnili tudi, da so nam prikazali, kako se strižejo ovce. Mislili smo, da bomo zgolj opazovalci, a so nam dovolili marsikaj, tudi odstriči ovci par kodrčkov in se poigrati z odstriženim kožuhom. Ker smo bili zelo pridni, vedoželjni in marljivi, so nas pogostili tudi z malico. Vse, kar smo takrat doživeli, smo si lahko v jedilnici ogledali na powerpointovi projekciji. Družina Ule pravi, da so veseli vsakršnega obiska, zato z veseljem na svojo kmetijo sprejmejo predšolske in osnovnošolske skupine ter jim predstavijo življenje na kmetiji in stare običaje.

 

KMETIJA ULE

Na kmetiji vas bodo tako pričakali: oče Janez in mati Irena ter njun sin Andrej ter hči Anita. Vsi člani družine živijo od kmetijstva: oče in sin kmetujeta, mati pa je zaposlena na biotehniški fakulteti, kjer je magistrirala tudi hči. Kmetujejo po načelih sonaravnega kmetovanja na dveh kmetijah – v Podlipovici in Zabrezniku ter na najetih zemljiščih. Ponujajo:

  • polnovredno sveže mleko,
  • goveje pitance,
  • plemenske ovne,
  • jajca,
  • les in drva ter
  • sadje v rodnih letih.

 

In kot sami pravijo: ”Storimo torej nekaj zase, za družbo in okolje ter imejmo radi našo zemljo, vzemimo, kar nam nudi, in bodimo hvaležni za njene sadove!”

 

JEDILNIK 1. 9. 2015

GLAVNA JED

Lokalno pridelani mlečni izdelki kmetije Ule

Bučni namaz, tunin namaz s koruzo, probiotični jogurt, domače mleko

kosmiči koruzni, ovseni, pšenični, čokolino

mlečni zdrob

goveja suha salama, piščančja varovalna prsa

sir edamec, lahki Jošt

prvi razred obloženi kruhek

keks v obliki stopala ali roke

SADJE

Jabolko, grozdje, sliva, nektarina, banane

ZELENJAVA

Češnjev paradižnik, paprika, rukola, solata, korenje

NAPITKI

Domače mleko voda,

jabolčni sok  100%, pomarančni sok 100%, ananasov sok 100%, borovničev nektar

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)