EKSOTIČNO SADJE

Eksotično sadje vsebuje mnogo vitaminov in mineralov. Med to vrsto sadja spadajo: banana, ananas, pitaja,mango, papaja, rambutan,liči, avokado, gvajava , karambola in še bi lahko naštevali. Pa naj vam jih nekaj na kratko predstavimo:
Pitaja

Pitaja, znana tudi po imenu “zmajevski sadež”, zagotovo velja za enega najbolj barvitih in lepih naravnih plodov. Lupina pitaje je rdeče barve in ima bradavičaste izrastke. Sadno meso je lahko bele ali rdeče barve in vsebuje veliko majhnih semen. Po okusu bi lahko rekli, da je podobna kiviju. Sadež , ki raste v Kolumbiji in Gvatemali, vsebuje vitamine B, C in je bogat s kalcijem. Jemo lahko svežega, v sadnih solatah ali pa v skutnih sladicah. Pitaja zelo pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Mango

Sladki sadež, ki izvira iz Azije obstaja v najrazličnejših odtenkih, od travnato zelene do rumenkasto oranžne in živo rdeče barve. Spominja na breskev ali kombinacijo ananasa in marelice. Zrel je, če se površina pod pritiskom prsta vda. Jemo olupljen in izkoščičen plod, ki ima zelo veliko vitamina A. Kombiniramo pa ga k sladkim ali slanim jedem.

Papaja

Papaja je sadež življenja. Razgrajuje maščobe v telesu, deluje protivnetno, prebavnih problemih, bolezni jeter, kožne bolezni…

Sadež raste v Braziliji, Afriki, Srednji Ameriki in Aziji. Zrel sadež je rumen, v notranjosti  pa ima sočno, rumeno-oranžno meso in spominja na melono. Vsebuje vitamina A in C. Posušena in naribana jedrca oz. peške se uporabljajo kot začimba. V večjih količinah imajo jedrca odvajalni učinek. Zrele plodove jemo kot dinjo, manj zrele pa pripravljamo kot zelenjavo.

Rambutan

Sadež je dobil ime po zunanjem videzu-rambut v malajščini pomeni dlake. Sadež, ki je olupljen precej podoben ličiju, ima namreč po lupini dlake. V Maleziji skoraj, da ni vrta, v katerem ne bi raslo rambutanovo drevo. Po okusu sadež spominja na sladko grozdje in je bogat z vitamini B in C. Najbolje je jesti svežega.

Karambola

Izvira iz Indonezije, gojijo pa jo tudi v JV Aziji in Indiji. Karambole jemo z lupinico vred. Zato jih vedno operemo, močno zrele plodove pa obrežemo in pri tem pazimo, da ohranimo obliko zvezdice, ki je značilna za zlati, sočni z vitaminom A in C , ter kalcijem in železom bogat plod.

Liči

Sadje ljubezni, kot mu pravijo Kitajci raste na visokem drevju, ki lahko letno obrodi tudi več kot 200 kilogramov tega izjemno sladkega sadeža. Lupimo ga kot jajce in jemo kot češnjo. Vsebuje veliko vitamina B in C, ter ogljikove hidrate. Okusen je v sadnih solatah in desertih.

JEDILNIK

 

GLAVNE JEDI

Testenine z eksotično omako

Sadno eksotični biskvit

Mlečno prosena kaša

Piščančja nabodala

SADJE IN ZELENJAVA

Eksotično sadje

Zelenjava: zelena solata, češnjev paradižnik, korenje

NAPITKI

Voda, sok jabolčni, pomarančni, ananas 100%, mleko, čaj

Alternativna malica

Maslo, med, marmelada, žitni kosmiči

Učenci gredo na malico po ustaljenem vrstnem redu.

Priloga: EKSOTIČNO SADJE (predstavitev)

GALERIJA SLIK:

 

 

 

 

 

(Skupno 458 obiskov, današnjih obiskov 1)