Prehrana je del življenja in dela vseh v OŠ Ivana Skvarče. Podrobnejša prehranska navodila za to šolsko leto bodo podali razredniki. Posamezne samopostrežne malice v tem šolskem letu bodo pripravljali kuharji znanih restavracij.

  1. september: Malico pripravlja Janez Bratovž, Restavracija JB, Ljubljana
  2. oktober: Malico pripravlja Mitja Žerko, Lovski dom Klančiše
  3. november: Malico pripravlja kuhar iz gostilne Grof, Vransko
  4. december: Malico pripravlja kuhar iz gostilne Kuhla
  5. januar: Malico pripravlja David Vračko, restavracija Mak, Maribor
  6. februar: Malico pripravlja Mojca Bebar, gostišče Kum, Zagorje
  7. marec: Malico pripravlja kuhar iz picerije Čebelica, Izlake
  8. april: Malico pripravlja Aljoša Kukovica, gostilna Ribnik, Zagorje
  9. maj: Malico pripravlja Lojze Čop, gostilna Pr Čop, Podkum
  10. junij: Malico pripravljajo starši in župan Matjaž Švagan, Odprta kuhinja

 

Danes gostimo eminenco slovenske kulinarike, gospoda Janeza Bratovža, iz Restavracije JB Ljubljana.

Janez Bratovž, kuharski mojster (chef), se je rodil 18. januarja 1962 v Ljubljani. Osnovno kuharsko znanje je pridobival na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani, nato se je izpopolnjeval v tujini. Opazno sled v njegovem ustvarjalnem delu je pustilo službovanje v gostinski hiši Gastwirtschaft Tschebull ob Baškem jezeru na avstrijskem Koroškem. Po vrnitvi v Slovenijo je v Domžalah odprl restavracijo, ki je bila novost v takratni gostinski ponudbi Slovenije tako po izboru in ponudbi jedi kot po opremi gostinskega prostora z likovnimi deli. Leta 2000 je svojo dejavnost preselil v Ljubljano, njegova Restavracija JB se je kmalu uvrstila med najboljše v mestu. Bratovž se je še naprej izpopolnjeval v tujini, npr. z udeležbo na Madrid Fusion ter delom v restavracijah Alaina Ducaseja v Monte Carlu in Da Vittorio v Bergamu v Italiji. V svoji restavraciji  organizira kulinarična tekmovanja, predstavitve in strokovna srečanja. Vzgojil je številne mlade kuharje, poleg tega omogoča zaposlitev kuharjem iz drugih kulturnih okolij.

Temeljno izhodišče njegove kuharske umetnosti je inovativna slovenska kuhinja z doslednim upoštevanjem naravnih živil. Uveljavlja smernice gibanja Slow Food (kot odgovor na hitro hrano poudarja tradicionalno in regionalno kulinariko) z upoštevanjem izhodišč za Fusion Food (kombinira tehnike in sestavine različnih kulinaričnih pristopov), ki sledi uporabi živil in tehnik azijskih kuhinj; pri tem ohranja istovetnost slovenske kuhinje, z navedenimi načini in sestavinami pa jo postavlja na najvišjo možno raven, ki je primerljiva s svetovnimi kuhinjami. Bratovževi krožniki odražajo tudi vrhunsko vizualno podobo.

Restvracija JB je bila po izboru San Pelegrino The world Best Restaurant 2010 uvrščena med sto najboljših restavracij na svetu. Francoski kulinarični vodič Gault Millau je Restavracijo JB leta 2012 in 2013 uvrstil v izbor najboljših.

Danes vam je kuharsko osebje OŠ Ivana Skvarče ‒ Veronika Klopčič, Melita Drobne, Irena Kepa, Valerija Brvar, Gregor Prašnikar, Janja Pesko, Martina Stražar, Boris Tominc in Damjana Kosem ‒ po navodilih gospoda Bratovža pripravilo glavno jed današnje samopostrežne malice, in sicer domače njoke v paradižnikovi omaki z bučkami in baziliko.

V jedilnici je na ogled miza z jedjo iz Restavracije JB Ljubljana. Gospod Bratovž bo pomagal pri razdeljevanju glavne jedi, lahko pa mu zastavite tudi kakšno vprašanje.

Vrstni red razredov je sledeči:

– 2. in 3. razred ob 8.45

– 4. in 5. razred ob 9.00

– 6. in 7. razred ob 9.15

– 8. in 9. razred ob 9.30

Želim, da si roke umijete v razredu. Vrata v jedilnico so odprta, tako na poti ne boste umazali rok. V jedilnico vstopate mimo gospodinjske učilnice, izstopate pa proti knjižnici.

Krožnike napolnite toliko, da boste vso hrano z njih tudi pojedli. Zmanjševanje odpadkov je še vedno naša prvenstvena naloga.

Poleg glavne jedi je na voljo tudi prosena kaša z eko mlekom kmetije Sešlar z Izlak,  suha salama, ekološki jabolčni sok Ivanke Rožej iz Hrastnik, bio solata kristalka, paprika, bio paradižnik, bio kumarice, bio grozdje, hruške, bio jabolka, lubenice, nektarine, melone, alternativna malica, pa tudi JB-jev polnozrnat piškot, ki je pripravljen kot darilo našemu današnjemu kuharju, Janezu Bratovžu.

V gosteh so tudi predstavnike televizije, morda vam postavijo kakšno vprašanje.

Ne pozabimo, da je tudi hranjenje del bontona.

Dober tek vam želim organizatorica prehrane, Nada Brezovar

 

 

JEDILNIK SAMOPOSTREŽNE MALICE

 

Malico vam pripravlja Janez Bratovž, restavracija JB Ljubljana

Njoki Janez Bratovž

Mlečna prosena kaša in eko sir iz eko mleka kmetije Sešlar, Izlake

Suha salama

Ekološki jabolčni sok Ivanke Rožej, Hrastnik

Solata bio, paprika, paradižnik bio, kumarice bio

Grozdje bio, hruške, jabolko bio, lubenica, nektarina, melona

JB polnozrnat piškot

Alternativna malica

 

ALERGENI G gluten, L, J

 

Priloga: Predstavitev kuharja I. samopostrežne malice

UTRINKI IZ MEDIJEV:

RVT Slovenije: https://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174635541

TelevizijaETV:

*Prispevek se začne na 2.50

GALERIJA SLIK:

 

 

(Skupno 824 obiskov, današnjih obiskov 1)