Spoštovani učenci in učitelji!

Verjamem, da ste počitnice preživeli lepo, in vem, da ste nabrali novih moči za uspešen začetek šolskega leta. Vem, da se vsak dan sprašujete, kaj bomo pa danes jedli. Jedilniki so objavljeni na spletni strani šole in v jedilnici. Osnovne smernice šolske prehrane naše šole so zapisane na spletni strani šole in v publikaciji. Poleg rednih obrokov ‒ malice in kosila ‒ še vedno ponujamo tudi dodaten obrok na podlagi Sheme šolskega sadja in mleka.

Posebnost naše šole pa so zagotovo samopostrežne malice.

V letošnjem šolskem letu bodo rdeča nit samopostrežnih malic bio izdelki in proizvodnja le-teh. In kaj bomo spoznavali? Sodelovali bomo s pekarno Deveta vas in domačijo Grčin iz Polzele, kmetoma Marjanom Natkom z Vranskega in Markom Slavičem iz Prlekije. Pekarna Deveta vas bo danes predstavila svoje bio proizvode in pekarstvo, v prihodnjih mesecih pa bo izvedla bio delavnice na šoli. Učenci boste izdelali slike na temo pekarstva v obliki panjskih končnic, ki bodo služile kot fasada pekarne Deveta vas. Obiskali boste pekarno, si ogledali proizvodnjo bio izdelkov ter izvedli delavnico peke pic v pekarni. Obiskali boste tudi domačijo Grčin, kjer si boste ogledali proizvodnjo bio sokov. Kmet Marjan Natek bo predstavil bio poljščine ter pripravil preproste bio jedi. Pridelovalec bio žit in mlinar Marko Slavič pa bo predstavil mlinarsko dejavnost.

Predstavitve:

  1. razred: peka bio kruha, april
  2. razred: peka bio izdelkov, maj
  3. razred: obisk kmetije Marka Slaviča v Prlekiji, februar
  4. razred: obisk kmeta Marjana Natka na šoli, december
  5. razred: peka mavričnih bio pic, junij
  6. razred: peka bio kruha, oktober
  7. razred: ogled proizvodnje bio izdelkov v pekarni Deveta vas in bio sokov domačije Grčin
  8. razred: Mavrična pekarna ‒ poslikava, marec
  9. razred: predstavitev bio izdelkov, november

Delavnice se bodo dejansko odvijale v mesecu oktobru, nekatere pa kasneje.

 

PEKARNA DEVETA VAS IZ POLZELE

Vitaliziran ekološki kruh iz Devete vasi vsako noč zamesijo pridne roke pekovskih mojstrov v majhni pekarni v vasici Podvin v Savinjski dolini. Kruh pripravljajo iz čudovitih ekološko pridelanih surovin po starih, tradicionalnih receptih, brez aditivov in drugih nenaravnih sestavin, kot so ga pripravljali že naši dedje in babice.

V Deveti vasi vsako jutro zadiši po slastnih, na roke narejenih žemljicah, hlebcih in drugih dobrotah. Hrustljave dobrote se pečejo v stari parni peči z veliko ljubezni in dobre volje.

Kruh iz Devete vasi pripravljajo iz skrbno izbrane moke iz Prekmurja, morske soli iz Jadranskega morja in čiste vode iz Podvinskega Krasa.
V letu 2012 so pridobili certifikat o ekološki pridelavi/predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil.

Kruh pripravljajo iz polnovredne moke. Vsega spečejo na kamnu ‒ šamotni opeki. Moko zamešajo z živo vodo, v kateri so, če jo pogledamo pod mikroskopom, vidni kristali, ki poskrbijo, da kvasovke počasneje delujejo, da testo zori dalj časa in da se razvijejo bakterije, ki dajo kruhu prijetno aromo. Koruzni kruh delajo tako, da koruzno moko in zdrob najprej poparijo ter pustijo čez noč, da ne greni več, šele potem primešajo še pšenično moko. Čabate že delajo s kislim testom. Veliko povpraševanje je po kruhu, narejenem samo iz pirine, in kruhu, narejenem samo iz kamutove moke. Ker pri nas zraste zelo malo kamuta, ekološko moko uvažajo. Kamutov kruh je posebnega, sladkastega okusa. Ponudbo so razširili z nekvašenim kruhom, kruhom iz kislega testa in tistim iz brezglutenske moke.

Oskrbujejo več kot 70 vrtcev in osnovnih šol.

 

DOMAČIJA GRČIN

Domačija ima dolgo tradicijo. Že v času Avstro-Ogrskega cesarstva so bili znani po predelavi sadja za tolkec, to je jabolčno vino, ter po starih avtohtonih vrstah jabolk, kot so bobovec, carjevič, krivopecelj, ledrovka, kosmač … Tolkec je v Savinjski dolini veljal kot zelo zdrava, poživljajoča pijača, tudi dobra alternativa pivu. Njihovi predniki so pili tolkec pri delu v kamnolomu, ki je v lasti rodbine. S peskom iz tega kamnoloma je posuta celotna trasa stare ceste iz Savinjske doline proti Ljubljani. Že v tistih časih so pridelali več kot 15.000 litrov okusnega tolkeca.

Okoli leta 1990 se je začela porajati ideja o predelavi sadja v sadne sokove, ki so jo s pomočjo mlajše generacije na kmetiji tudi uresničili. Več kot 16 let že predelujejo jabolka v sokove, tolkec pa so zaradi preusmeritve proizvodnje pijač v nealkoholne opustili. Pravijo, naj življenje teče zdravo. Piti sokove iz sadja s 100 in več let starih sadnih dreves pa je zagotovo pravo kulinarično popotovanje v čas cesarjev.

 

Predstavitve:

  1. razred: peka BIO kruha, april
  2. razred: peka BIO izdelkov, maj
  3. razred: obisk kmetije Marka Slavič v Prlekiji, februar
  4. razred: obisk kmeta Marjana Natka na šoli, december
  5. razred: peka mavričnih BIO pic, junij
  6. razred: peka BIO kruha, oktober
  7. razred: ogled proizvodnje BIO izdelkov v pekarni Deveta vas in BIO sokov domačije Grčin
  8. razred: Mavrična pekarna – poslikava, marec
  9. razred: predstavitev BIO izdelkov, november

 

JEDILNIK ZA 3.9.2018:

Izdelki pekarne Deveta vas:

– bio durum pecivo z rdečo peso (bombetke s posipom črnega sezama)

– bio durum pecivo s kurkumo (bombetke s posipom črnega sezama)

– bio durum pecivo z špinačo (bombetke s posipom belega sezama)

– bio durum pecivo z aktivnim ogljem (bombetke s posipom belega sezama)

– bio barvne zelenjavne rolice

– bio vetriči (orehovi, cimetovi, čokoladno-lešnikovi)

– bio buhtelj s čokolado

– bio polbeli kruh

Piščančja šunka (varovalna salama), mocarela, sir Demeter Sirarne Sešlar, mlečna kaša

 

Alternativna malica: maslo, med, marmelada, koruzni, ovseni in pšenični kosmiči

 

Sadje: lubenica, grozdje, jabolka, hruške, sadna solata

 

Zelenjava: češnjev paradižnik, solata, korenje

 

Napitki: ekološki jabolčni sokovi Mama, Ata in Sin ter jabolčni sok z aronijo s kmetije Grčin, voda, mleko s kmetije Ule

 

Alergeni: L,G,J, o

 

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 174 obiskov, današnjih obiskov 1)