Znan angleški pregovor pravi:

»Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«.

Na tretji samopostrežni malici se vam bo predstavila SADJARSKA KMETIJA ROŽEJ iz vasi Turje, katere glavna dejavnost je pridelava in predelava jabolk. Na stojnici bodo različne sorte jabolk, jabolčni sok (motni in bistri), jabolčni kis in suho sadje.

PREDSTAVITEV SADJARSKE KMETIJE ROŽEJ

Sadjarska kmetija Rožej leži v vasi Turje. Turje se nahaja v občini Hrastnik.

Nahajamo se na nadmorski višini 360 metrov. V preteklosti smo se ukvarjali izključno z živinorejo, zadnjih 18 let pa smo kmetijo preusmerili v sadjarstvo, živinorejo pa v celoti opustili. Naša glavna dejavnost je tako pridelava namiznih  jabolk za trg. Imamo 9 različnih sort: JONAGOLD, IDARED, ZLATI DELIŠES, ELSTAR, MUTSU, BREABURN, DELBAR, OPAL IN TOPAZ.

Nasade imamo vključene v kontrolo, ki se imenuje INTEGRIRANA PRIDELAVA SADJA, zadnje leto pa smo vključeni tudi v ekološko pridelavo sadja, in sicer s sortama TOPAZ IN OPAL.

Imamo tudi pestro paleto starih sort sadja. Prevladujejo jablane in hruške. Najbolj znane sorte so: CARJEVIČ, BOBOVEC, KOSMAČKA, KANADKA, LONDONSKI PEPING, MOŠANCELJ, KRIVOPECELJ, MIČURINKE in še številne druge.

Na kmetiji smo pred tremi leti posadili tudi sodoben nasad češenj, ki zorijo od konca maja pa vse tja do začetka julija.

Večji del nasadov je pokrit s protitočnimi mrežami. Te varujejo jabolka tako proti poškodbam, ki jih povzroča toča, kot tudi proti sončnim ožigom.

Registrirano imamo tudi dopolnilno dejavnost predelave sadja. Jabolka predelujemo v jabolčni sok (motni in bistri), jabolčni kis, suho sadje in jabolčno vino.

Z veseljem pa sprejmemo tudi razne skupine, jim predstavimo kmetijo, jih seznanimo s pridelavo in predelavo ter jim ponudimo v pokušino naše pridelke in izdelke.

Priloga: Predstavitev

 

JEDILNIK

JEDILNIK 4. 11. 2015

GLAVNA JED

Lokalno pridelano sadje jabolka, suhi krhlji kmetije Ivanke Rožej Hrastnik

Graham polžki s parmezanom ali ocvirki

mlečni kaša

bržola

alternativna malica: maslo, med, marmelada, kosmiči koruzni, ovseni, pšenični, čokolino

SADJE

Jabolko, kaki vanilija, kostanj,mandarine, banane

ZELENJAVA

Češnjev paradižnik, solata, korenje, nadzemna kolerabica

NAPITKI

jabolčni sok  100%, pomarančni sok 100%, ananasov sok 100%, borovničev nektar

voda, mleko

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)