LEOPARDJI GEKON

Aprila je našo pozornost in radovednost gotovo vzbudil prikupen plazilec leopardji gekon. Ime je dobil po leopardu zaradi svoje značilne obarvanosti. Na rumeni barvi kože ima številne črne pike ali črte. S selektivno vzrejo pa so se gekoni začeli pojavljati tudi v drugih barvah (oranžni, živo rumeni, lila … ).

Leopardji gekon izvira iz Irana, Afganistana, zahodne Indije in Pakistana.

Njegovo naravno okolje so kamnite puščave in travnate stepe.

Velik je od 20 do 25 cm. Ima prave premične očesne veke, ki  ščitijo oko pred prahom in drobnimi delci. Oči pa si čisti in vlaži z jezikom tudi sam.

Od drugih gekonov se razlikuje po tem, da na prstih nima blazinic, s pomočjo katerih bi lahko plezal po navpičnih površinah.

Aktiven je ponoči, pleni najrazličnejše žuželke, kot so črički, kobilice, mokarji, pajke in male kuščarje. Podnevi se rad skrije po kamenje ali v votlino.

Gekon lahko postane naš hišni ljubljenček. Za plazilce ob ustrezni oskrbi ni težko skrbeti. Zagotoviti mu moramo puščavski terarij. Tla morajo biti prekrita z mivko, drobnimi kamenčki, časopisnim papirjem ali pa z drobljenimi koruznimi storži. Dnevna temperatura naj bo med 29 in 32 °C, nočna pa naj pade na 21 °C. Da lahko izbira med temperaturnimi območji mu moramo v terariju zagotoviti prostor za sončenje in hladnejše področje. Za normalno življenje tako potrebuje različna grelna telesa: grelne žarnice, grelni kamni, talni grelci. Z žarnico  mu zagotovimo 12 urno dnevno osvetlitev.

Sam prostor mu lahko  polepšamo  s kamenjem, koreninami in skrivališči. V terariju si izberejo en kotiček za »stranišče«, zato je čiščenje enostavno. V nizki posodici mu vsak dan ponudimo vodo. Hranimo ga z gojenimi žuželkami.

Gekon redko grize, zelo hitro se udomači. Če ga redno prijemamo, se tega navadi in na roki miruje. Nikoli pa ga ne smemo dvigniti za rep. Za gekona je značilno, da ob nevarnosti odvrže rep, ta mu sicer ponovno zraste, a nikoli več ni takšen kot prej.

Povprečna življenjska doba leopardjega gekona je 19-22 let.

 

JEDILNIK 9. 4. 2013

GLAVNA JED

mlečna prosena kaša

bučni mafini

burek jabolčni

burek sirov

SADJE

Jabolko

jagode

hruška

banana

ZELENJAVA

Korenje

NAPITKI

čokoladno mleko

jabolčni sok 100%

pomarančni sok 100%

ribezov nektar, voda

DESERT

Polnozrnata ploščica

 

 

 

 

 

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)