Ustvarili smo naše nove prijatelje: Sadko in Sadka, Zelenjavka in Zelenjavko ter Mlečka in Mlečko. Se vam kaj sanja, kdo so to? To so naši prijatelji, ki obožujejo sadje, zelenjavo ter mleko in mlečne izdelke. Spodbujajo nas, da bi tudi mi pojedli dnevno čim več naštetih živil. In kako nam gre?

Petošolci obožujemo sadje. Tudi zelenjavo imamo radi, predvsem zeleno solato, svež paradižnik, papriko, vložene kumarice, malo manj nam dišita korenček in brstični ohrovt. Radi pijemo tudi mleko, pojemo kakšen jogurt, najraje pa imamo mlečno kašo, zdrob ali riž.

Vse skupine živil so nam redno na voljo tudi v šoli, saj je naša šola vključena v Šolsko shemo. Šolska shema  je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Njen namen je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

Naj naši in vaši novi prijatelji tudi vas spodbujajo k uživanju zdrave hrane.

petošolci

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 110 obiskov, današnjih obiskov 1)