6. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost za razmislek, da se poudari stisko več kot 870 milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu in več kot milijardo ljudi, ki je prekomerno hranjenih. Tudi naraščajoče cene prehrane predstavljajo veliko grožnjo za varnost preskrbe s hrano predvsem v državah v  razvoju.

V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti oziroma posledične učinke nezdravega življenjskega sloga.

Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen. Zato ima šola pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

Zato vas spodbujamo k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja, čemur je tudi posvečen SVETOVNI DAN HRANE – 16. OKTOBER.

Tako je zapisala svetovalka za šolsko prehrano Irena Simčič.

 

Kako pa se bomo vprašali mi, učenci in delavci šole Ivana Skvarče?

 

  • Ali imam ustrezen odnos do hrane?
  • Sem pripravljen poskusiti nekaj novega? Ali pa kar neupravičeno trdim, to pa ni dobro?
  • Se kulturno obnašam v jedilnici?
  • Znam ločevati odpadke?
  • Si pred hranjenjem umijem roke?
  • Uredim mizo v jedilnici?
  • Znam reči hvala?

Upam, da si odgovoril na vprašanja in se zamislil nad odgovori.

Organizator prehrane Nada Brezovar

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)