Ekološka kmetija Slavič leži v ravninskem delu Prlekije, v Vučji vasi, nedaleč stran od reke Mure, blizu znamenitih term Radenci in Banovci.

Največji del njihovih njivskih površin je zasejan z ekološkimi žiti: pira, rž, oves, ajda, proso, koruza, ječmen in pšenica (navadna pšenica, durum pšenica, purpurna pšenica). Gojijo tudi stare sorte žit kot so enozrnica, dvozrnica in horasan pšenica, bolj znana pod imenom kamut.

Enozrnica je prvo žito, ki ga je človek načrtno gojil že pred več kot 10.000 leti. Ime je dobila po tem, da na vsaki strani klasnega vretena ustvari le po eno zrno na vsaki strani klaska. Pridelek enozrnice je tako zelo majhen. Horasan pšenica je pražito, ki podobno kot enozrnica in dvozrnica spada med prva kultivirana žita. Pira je med starimi žiti najbolj poznana. Pirino zrno tako kot zrna enozrnice raste v ovoju, ki je neke vrste naravno varovalo pred zunanjimi vplivi. Pšenica je kulturna rastlina, ki je danes najbolj razširjeno žito na celem svetu. Ajda velja za enega najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencialne aminokisline. Koruza je izjemno živilo, saj vsebuje več različnih vrst karotenoidov. Poleg tega ponuja obilje beljakovin, vitamine B, C in E ter mangan, magnezij in cink. Proso izvira iz srednje Azije in je eno izmed prvih žit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi.  S širjenjem ekološkega kmetovanja se proso vse bolj uvaja v sodobni zdravi prehrani. Vsebuje veliko ogljikovih hidratov, balastnih snovi, beljakovin, visoko vrednih nenasičenih maščobnih kislin, železo, kalcij, fosfor in vitamine iz skupine B. Proso vsebuje vse tisto, kar potrebuje organizem otroka.

Iz teh bio kultur meljejo v svojem mlinu na kamen moke in zdrobe. Petošolci smo v mesecu oktobru, nekateri pa v novembru obiskali njihovo mlinarstvo in to med našim bivanjem v CŠOD V Murski Soboti, saj se tam nahaja njihov proizvodni obrat. Bio žita predelujejo v: bio moke, bio zdrobe, bio kaše, bio testenine in bio kosmiče. Z zanimanjem smo opazovali delovanje mlinskega kamna, kar nam je predstavil lastnik Marko. Pogledali smo si še pakiranje kosmičev v papirnate vrečke in kartone, najbolj pa smo uživali, ko smo si naredili vsak svojo ekološko mavrico žit in semen ter jo shranili v ličnih kozarčkih, že opremljenih z nalepkami. Delo nam je bilo všeč in naredili smo si lep spominček.

Še lepše pa smo zaključili. Markova žena njene pomočnice so nam pripravile koščke domačega kruha, pečenega iz moke različnih žit, namazanega z domačo marmelado. Res je bilo slastno. Odžejali pa smo se z domačim jabolčnim sokom, saj imajo na kmetiji v Vučji vasi tudi sadovnjak, zasajen davnega leta 1938, kjer se je od 90 jablan do danes ohranilo še 35. Gre za stare sorte kot so krivopecelj, bismark, botulenka, šampanjska rajneta, londonski peping in bobovec.

Sadovnjak oskrbujejo na ekološki način, pred kratkim pa so ga začeli tudi pomlajevati s potaknjenci teh mogočnih jablan. Tako sta njihova prva bio izdelka postala jabolčni sok in jabolčni kis.

Iz domačega sadovnjaka nam ponujajo:

– osvežilni motni bio jabolčni sok, stiskan iz več vrst jabolk starih sort,

– okusen bio jabolčni sok sorte bobovec,

– aromatičen bio jabolčni kis, ki poleg tega, da je odličen za solate, največ za naše zdravje naredi, če zjutraj spijemo žličko v kozarcu vode,

– bio jabolka za ozimnico, ki vas bodo kot najslajši priboljšek razveseljevala vso zimo tja do zgodnje pomladi.

 

Dober tek!

JEDILNIK:

Bio buhtelj iz pekarne Deveta vas, Podvin pri Polzeli

Mlečna prosena kaša iz eko mleka kmetije Sešlar, Izlake,

Mlečna prosena kaša

Sir Demeter kmetije Sešlar, Izlake

Mozarela, bela napoli, suha salama, bržola, piščančja salama

Štruklji, cmoki, mesna omaka

Ekološki jabolčni sok Sine z domačije Grčin, Podvin pri Polzeli in Ivanke Rožej Hrastnik

Solata, paprika, mandarine, eko jabolka Ivanke Rožej, banane.

Banane v čokoladi

Alternativna malica

 

ALERGENI G gluten, L, J

Priloga:

Samopostrežna malica (.pptx predstavitev)

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)