Urška in Lili na obisku pri prvošolcih

(naravoslovni dan »Naše telo«)

 

Vas zanima spoznavanje, odkrivanje in raziskovanje človeškega telesa?

 

Prvošolci smo zelo radovedni, zanimajo nas osnove anatomije in fiziologije, pa tudi delovanje našega telesa. Z Urško in Lili smo doživeli posebno izkušnjo spoznavanja telesa.

Urška in Lili sta napredni elektronski lutki, ki omogočata simulacijo delovanja telesa. Na obisk ju je pripeljal g. Denis, pri predstavitvi pa je imel spretnega pomočnika Filipa, ki zna lutki upravljati z računalnikom tako, da oživita. Urška je že velika in zna celo govoriti. Kar naprej je tožila, da jo boli trebušček. Pregledovali smo jo, poslušali njen srčni utrip in dihanje, jo pripravili na odvzem krvi, g. Denis pa ji je naredil tudi posebno preiskavo srca – EKG.

Lili je še majhen dojenček, lahko smo potipali njen srčni utrip, ki je veliko hitrejši kot pri Urški, zelo hitro je dihala, v obraz pa je pomodrela. Ugotovili smo, da dojenček v takem stanju potrebuje nujno medicinsko pomoč.

Spoznali smo zgradbo in lastnosti delov telesa, se učili pravilnega poimenovanja, najbolj zanimivo pa je bilo, ko smo lahko Urški in Lili pogledali pod kožo. Kaj vse se skriva v notranjosti telesa!

Pregledovali smo leksikone in priročnike o človeškem telesu, izdelali knjižice s podatki o značilnostih našega telesa, primerjali svoje telesne značilnosti s sošolčevimi in sestavili enostavno človeško okostje.

Ob raziskovanju smo ugotovili, da vsega ni mogoče razumeti, in da se na vsa vprašanja ne da odgovoriti.

Zdaj vemo kako čudovito in dovršeno je naše telo, in da je vredno zanj skrbeti z zdravo prehrano in vsakodnevnimi gibalnimi aktivnostmi.

 

Prvošolci in učiteljice

 

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 174 obiskov, današnjih obiskov 1)