»Kaj je Narodna galerija,« smo se spraševali drugošolci, dan prej, preden smo se odpravili v Ljubljano. Zaključili smo, da je to ustanova, ki hrani dragocene slike in kipe. Skozi vsebino galerije nas je popeljal majhen škrat, ki ga je upodobila S. Makarovič v svoji slikanici Gal v galeriji.  Ugotovili smo, da je Gal pravzaprav majhen, zelen in učen škrat. Ker je izgubil svoj dom, se je naselil v Narodni galeriji, kjer se sedaj imenitno počuti, če ga seveda ne bodo pregnali preglasni obiskovalci.

No, kakorkoli že, prišel je torek, ko smo se drugošolci posedli  v dva avtobusa in se odpeljali proti Ljubljani. Pred Narodno galerijo smo naredili skupen posnetek, nato pa se odpravili vsak po svoje. Prva skupina je šla v galerijo, drugi dve skupini pa sta najprej malicali.  Nato sta se poti, tudi teh dveh skupin, razšli; eni so šli v galerijo, drugi proti Tivoliju. Načrtovane dejavnosti so se prepletale in izmenjavale vse do trenutka, ko je zadnja skupina zapustila galerijo.

V galeriji so nas prijazno sprejeli vodiči (vsak razred je imel čisto svojega), ki so nas najprej usmerili proti garderobi, kjer smo odložili oblačila in nahrbtnike. Nato smo se posedli na stopnice, kjer nam je bila ob Galovi zgodbi predstavljena vsebina ogleda. Iz pravljičnega Galovega sveta nas je popeljala zelena lesena skrinja, v kateri so bili »namigi«, ki so nas vodili do različnih umetnin. Otroci so bili aktivni opazovalci, saj so jih različni zvoki, vonji, materiali in gibi vzpodbujali k odkrivanju in doživljanju umetnin. Otrokom je bil približan galerijski prostor na njim zanimiv način, zato so ob ogledu zares uživali.

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)