V današnjem času si vsa mednarodna skupnost prizadeva, da podnebne spremembe ne bi dosegle nevarnega obsega. Evropska unija si je zadala konkretne cilje in če jih želimo doseči, je prav, da začnemo takoj. Začnimo že pri najmlajših.

Na naši šoli bo 14. decembra Dan trajnostne energetike. Zakaj prav pri nas? Imamo svojo sončno elektrarno in smo zato samooskrbna šola, Edina energetsko samozadostna šola v Sloveniji! V Zagorju pa je aktivno tudi Društvo za trajnostno energetiko in njegov predsednik (tudi skrbnik sončne elektrarne), gospod Jani Uranič, ki je hkrati tudi oče naše petošolke. In tako je v pripravah na ta dogodek prišlo do sodelovanja. Z gospodom Janijem sva pripravila učno uro, na kateri so učenci v manjših skupinah razmišljali, pisali in risali  o tem, kaj sploh je energija, kako in kje jo dobimo, kateri so obnovljivi viri energije in kako jo čim bolj varčno uporabljati. Učenci so imeli kar nekaj predznanja, pa tudi idej. Gospod Uranič jim je razložil še delovanje šolske sončne elektrarne. Učence so zelo zanimali različni merilniki (za osvetljenost, hrup, temperaturo in električno energijo), ki so jih lahko preizkusili,  in pa seveda termo kamera, s katero nas je tudi fotografiral.

Za aktivno sodelovanje so učenci dobili praktična ekološka darila, in sicer pločevinko (flaško iz pločevine) za vodo in vrečo iz blaga za shranjevanje športne opreme. Oboje je seveda namenjeno večkratni uporabi. Darila so priskrbeli v okviru projekta EduFootprint.

Prav je, da z ozaveščanjem o varčni rabi energije in posledično skrbi za okolje začnemo razmišljati čim prej in pri čim mlajših. Upamo, da tudi s povezovanjem in sodelovanjem s starši, strokovnjaki na področju energetike, otroke usmerjamo v pravo smer za lepo prihodnost.

 

Darja Murn

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)