Letošnje šolsko leto smo se petošolci odločili, da obiščemo našo najbolj znano in največjo, Postojnsko jamo. Pri družbi smo se učili o dinarskokraškem svetu in njegovih značilnostih, o kraških pojavih na apnenčastih tleh in seveda tudi o kraških jamah, ki jih Slovenija premore zelo veliko.

Zjutraj smo se morali že zgodaj odpraviti proti jugozahodu Slovenije, kajti ob 9. uri smo že imeli napovedan ogled. Vodič nas je že čakal pred vhodom v jamo, kjer smo se posedli na vlak, ki nas je popeljal v notranjost. Približno 3,5 km smo se peljali z vlakom in že med potjo opazovali lepote jame. Potem pa smo izstopili z vlaka in približno kilometer in pol poti prehodili. Izvedeli smo, da se jama razteza v treh etažah po vertikali in da ima tri dele tudi horizontalno. Občudovali smo stoječe in viseče kapnike, stebre, zavese, špagete …Videli smo tudi človeške ribice v akvariju. Vodič nam je pripovedoval o nastanku pojavov in o odkritju jame. Za nekaj trenutkov je izklopil električno razsvetljavo in občutili smo popolno temo. Ugotovili smo, da je v jami stalna temperatura med 8 in 10 stopinj Celzija, zato je bilo prav, da smo se za obisk jame toplo oblekli.

Po ogledu jame smo imeli malico, nato pa smo šli še na ogled razstave Expo, ki prikazuje nastanek in razvoj Postojnske jame. Nekaj časa nam je ostalo še za nakupe različnih spominkov, najljubše so bile človeške ribice, najglasnejše na poti domov pa raglje.

Imeli smo se zelo lepo, tudi vreme nam je služilo.

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 278 obiskov, današnjih obiskov 1)