Na zadnji septembrski dan so se šestošolci podali na geografsko-zgodovinsko ekskurzijo.

Najprej nas je pot vodila do Stične, kjer smo spoznali zgodovino kraja in si ogledali cistercijanski samostan, ki je pomemben zgodovinski spomenik v naši državi. Ustanovil ga je oglejski patriarh Peregrin I. Opazovali smo nekatere arhitekturne posebnosti samostana, ki sodijo v različne evropske umetnostne sloge: od začetne romanike prek gotike in renesanse do poznega baroka. Najstarejše jedro samostana tvorita križni hodnik in redovna cerkev. V samostanu je leta 1428 nastal za slovensko slovstvo pomemben Stiški rokopis, eden prvih pisnih spomenikov v slovenščini. Spoznali smo kdo so bili kopisti, skriptorji, iluminatorji ter se seznanili s posebnostmi njihovega dela. Ogledali smo si tudi zbirko o življenju redovnikov in njihovem delu.

Druga postaja je bil grad Bogenšperk. Ob zanimivem vodenju smo spoznali njegovo zgodovino od gradu Liechtenberg (srednjeveška utrdba), izgradnje Bogenšperka, prehajanje le tega iz rok v roke, časa ko ga je kupil Valvasor(1672) do danes. Podrobneje smo spoznali Janeza Vajkarda Valvasorja, njegovo življenje in delo. Ogledali smo si njegove prostore na gradu.

Zadnja postaja ekskurzije je bilo geometrično središče Slovenije (GEOSS) na Vačah. GEOSS je težišče Slovenije in je bil v letu 1981 zasnovan kot domoljubni vseslovenski projekt, simbol slovenstva, večstoletnega prizadevanja za obstoj in razvoj ter zakoreninjenost Slovencev na tem prostoru. Ob gledališkem vodenju smo vse zgoraj našteto odlično spoznali. Iskali smo simbole Slovenije in Slovencev (himna, grb, zastava, knežji kamen…). Prisluhnili smo recitaciji Zdravljice, ki je pesem napitnica in ob koncu tudi nazdravili s sokom. Krepili smo našo lastno zavest in domoljubnost.

Ekskurzijo smo zaključili zadovoljni s polnim nahrbtnikom novih spoznanj. Vselej se pokaže, da je izkustveno učenje odlično dopolnilo vsakodnevnemu delu v šoli, da se učenci na terenu dobro počutijo in širijo svoja znanja.

Helena Kramar Skubic

GALERIJA SLIK:

 

 

 

(Skupno 208 obiskov, današnjih obiskov 1)