Učenci osmih in devetih razredov, ki so bili evidentirani kot nadarjeni ter tisti, ki jih zanimajo genialne mojstrovine in pogruntavščine Leonarda da Vincija in Leonarda Fibonaccija, so v soboto, 7. 11. 2015, stopili v časovni stroj in pristali v času obeh Leonardov.

Umetnost, arhitektura, matematika in narava so neločljivo povezane.

Učenci so spoznali, da mora vsak lepotni kirurg poznati zakonitosti zlatega reza. Ugotovili so, zakaj je pentagram (peterokraka zvezda) nekaj posebnega in je zaradi svoje povezave z zlatim rezom postala simbol nekaterih ritualov ter razmišljali, zakaj je zgradba ameriškega ministrstva za obrambo pravilni petkotnik.

Vsak biolog bi moral poznati Fibonaccijevo zaporedje (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 …), saj predstavljajo členi tega zaporedja število zlatih spiral, ki jih tvorijo semena sončnice. Takšne spirale smo našli tudi v borovem storžu.

Ljudje, kot je bil Da Vinci, se verjetno rodijo enkrat na tisoč let. Danes lahko le uživamo v dejstvu, da je imel toliko fantastičnih idej, zamisli, znanja in talentov, ki se jim še po 500 letih čudimo in jih občudujemo.

Ljudje se delijo na tiste, ki vidijo; na tiste, ki vidijo, če jim pokažeš in na tiste, ki ne vidijo.

(Leonardo Da Vinci)

Bodimo tisti, ki vidijo!

 

Mentorici Kristina Renko in Polona Kovač

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)