POGEOGRAFSKO-ZGODOVINSKA EKSKURZIJA

Začetki slovenske književnosti na Dolenjskem in Krka

V ponedeljek, 12. 10. 2015, je bila organizirana geografsko-zgodovinska ekskurzija na Dolenjsko. Udeležili so se je učenci 6. razredov.

Iz Zagorja smo se odpraviličez Bogenšperk do občine Ivančna Gorica. Najprej smo si ogledali muzej na prostem na Muljavi. Jurčičeva domačija je etnografski muzej na prostem. Hišo sestavlja pet opremljenih prostorov: veža s črno kuhinjo in ognjiščem, hiša, kamra, na drugi strani veže štiblc in klet. Na severni strani pa je podaljšana za majhen hlev, nad katerim je bil včasih lesen skedenj. Danes je v tem delu predstavljeno Jurčičevo življenje in delo. Domačijo so dopolnili z dodatnimi objekti: čebelnjakom, kaščo in sušilnico za lan. Ob gozdiču pa stoji lesena bajta – Krjavljeva koča.

V nadaljevanju nam je predstavnik jamarskega društva Krka predstavil reko Krko, nastajanje lehnjakovih pragov. Ogledali smo si vhodni del Krške jame. Zaradi velike količine padavin je bil izvir reke že poplavljen oz. spremenjen v jezero.

V zaključku smo si ogledali še Trubarjevo domačijo na Rašici. Vodič nam je v Trubarjevi spominski sobi zelo nazorno predstavil pomen protestantizma v Evropi in Sloveniji ter življenje in delo Primoža Trubarja.

Učenci so se polni vtisov in novih znanj, ki so jih pridobili v terenski učilnici, vrnili v Zagorje.

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 234 obiskov, današnjih obiskov 1)