V petek, 23. novembra 2018, so osmošolci z učitelji spremljevalci obiskali Ljubljano. Najprej smo si ogledali Plečnikovo Narodno in univerzitetno knjižnico, kjer smo prisluhnili zanimivemu predavanju. Izvedeli smo, kdaj in kako so knjižnico gradili, kako je prestala strmoglavljenje nemškega letala na streho čitalnice, kakšno je njeno poslanstvo in kako je organizirana danes. Ob pogledu na njeno impozantno stopnišče smo se zavedali, kako težka je včasih pot do znanja.

Ogledali smo si tudi zunanjost Križank, ljubljansko staro mestno jedro in ga povezali z dogajanjem v Prešernovem Povodnem možu.

Sledil je sprehod do Cankarjevega doma, kjer smo si najprej ogledali nadvse zanimivo gledališko predstavo sLOLvenski klasiki v živo. Nastopil je Boštjan Gorenc – Pižama in nam na šaljiv način predstavil slovenske pisce skozi čas. Zelo smo uživali in se zabavali.

Po gledališki predstavi smo si ogledali knjižni sejem in morda kupili kakšno knjigo ter z malo sreče ugledali katerega izmed znanih slovenskih literarnih obrazov.

Polni kulturniških vtisov smo se nekaj čez drugo uro popoldne vrnili v Zagorje.

Andrej Hromin

GALERIJA SLIK:

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)