16. oktobra je bila v okviru Združenih narodov  ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization). Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva prehrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.«

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja pomen vode za življenje in hrano ter prehranjevanje. Voda je bistvenega pomena za življenje na Zemlji.

Zaradi hitre rasti prebivalstva, urbanizacije, gospodarskega razvoja in podnebnih sprememb so vodni viri planeta vse bolj obremenjeni. Hkrati so se sladkovodni viri na osebo v zadnjih desetletjih zmanjšali za 20 %, razpoložljivost in kakovost vode pa se hitro slabšata zaradi desetletja slabe rabe in upravljanja, prekomernega črpanja podtalnice, onesnaževanja in podnebnih sprememb. Danes 2,4 milijarde ljudi živi v državah, kjer primanjkuje vode. Voda, kot dragoceni vir ni neomejen, zato ga moramo prenehati jemati za samoumevnega. Kaj jemo in kako je hrana pridelana, vse to vpliva tudi na dragocen naravni vir – to je VODA.

Na današnji dan so tudi naši učenci raziskovali pomen vode za naša življenja.

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate nekaj kratkih poučnih prispevkov.

Zunanja povezava https://www.youtube.com/watch?v=xgQjwVcJf3E (Infodrom: Voda)
Zunanja povezava https://www.youtube.com/watch?v=Rt2Jxj8i7rg (Varuhi vode, varuhi prihodnosti)
Zunanja povezava https://www.youtube.com/watch?v=VG7Jtik5QxU (Voda, dokumentarni film)
Zunanja povezava https://www.youtube.com/watch?v=dh3OheS82x0&list=PLzp5NgJ2-dK4F5K1KaKdmEzH36I2131fu&index=2 (Eight actions we can all take to save water – World Food Day 2023)

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)