Februar je mesec varne rabe interneta. Varna raba interneta je danes pomembna veščina za vse uporabnike spleta, je ključnega pomena za kakovostno in pozitivno izkušnjo pri uporabi interneta, njegova nepazljiva oziroma nepravilna uporaba pa ima hitro lahko negativen vpliv. Spletno nasilje, težave na internetu, prekomerna raba tehnologij so del vsakdana.

Največji spletni kviz o varni rabi interneta na svetu, ki so ga pripravili pri A1 skupaj z zavodom Varni internet, je potekal v četrtek, 16. februarja 2023, in je bil odlična izhodiščna točka, da se na problematiko pri uporabi interneta še dodatno opozori.

Osnovna šola Ivana Skvarče je bila ena od 199. šol, ki je sodelovala pri tem dogodku. Kviz, ki ga je vodil Sašo Stare, je trajal dobro uro, udeležil pa se ga je tudi uradni sodnik GUINNESS WORLD RECORDS™ Richard Stenning, ki je bil nad zagnanostjo vseh sodelujočih osnovnošolcev zelo navdušen. Kot so zapisali na uradni spletni strani A1, so osnovnošolci dokazali, da razumejo varno rabo interneta. In ja, uspelo nam je skupaj, podrli smo rekord Guinness World Records.

Poleg vseh aktivnosti, ki smo jih in jih še bomo organizirali ter pripravili za naše osnovnošolce na temo varnosti na spletu in varni rabi tehnologije, pa je mesecu varne rabe interneta, v četrtek, 9. februarja, potekala tudi online delavnica za starše z naslovom Spoprijemanje s spletnim nasiljem zaradi spola, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta TRACeD, ki ga sofinancira Evropska komisija. V Sloveniji projekt izvaja Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede.

Zapomnimo si: «Internet je lahko zabaven, koristen in poučen, a po pameti!«

Največji spletni kviz na svetu (posnetek zaslona spletnikviz.a1.si)

(posnetek zaslona spletnikviz.a1.si, 17. 2. 2023)

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)