Sadje meseca januarja so mandarine

Sadje meseca januarja so MANDARINE. V zimskih mesecih pri nas ni na voljo veliko svežega sadja, zato posegamo tudi po citrusih, ki jih večinoma uvozimo iz toplejših krajev. Že prvi decembrski dobri mož pridnim otrokom velikokrat prinese slastne in sladke mandarine.

Danes se povsod po svetu uporablja izraz mandarina, a sam izvor tega imena je zelo zanimiv. Ko se je leta 1828 to sadje prvič pojavilo v Sredozemlju, so ga začeli tako imenovati zaradi njegovega kitajskega porekla. Bilo je namreč splošno znano, da so bili mandarini kitajski veljaki, zato naj bi nosili isto ime ti novi kitajski sadeži plemenite vrste.

Mandarina je drevo in plod agruma iz rodu citrus, in sicer ena od izvirnih treh vrst (skupaj s citrono in pomelom).

Originalna vrsta mandarine prihaja z Japonske in Kitajske, a v Sredozemlje so prišle prej vrste, ki so doma v Indoneziji in Indiji. Danes poznamo desetine vrst mandarin, ki jih je človek pridobil s selekcijo in raznimi proizvodnimi metodologijami.

Mandarina je večji grm, visok malo več kot dva metra, čeprav nekatere vrste dosežejo 4 metre. Listi so majhni in močno dišeči. Plodovi so nekoliko sploščeni pri peclju in se zelo lahko odstranijo od veje.

Sadje se uporablja sveže ali za predelavo v marmelade in kandirano sadje. Iz olupkov se pridobiva esenčno olje, ki je prijetno dišeča tekočina živo rumene barve.

Na odrasli rastlini lahko zraste od 400 do 600 sadežev.

Mandarine so polne vitaminov (vitamin C, vitamini B kompleksa), mineralnih snovi (kalij, magnezij) in vlaknin, ki zelo dobro vplivajo na naše zdravje. 

Po lupljenju mandarin si je priporočljivo dobro umiti roke, njihova lupina je namreč lahko obdelana s snovmi, zaradi katerih ni užitna.

Povzeto po: Wikipedija, januar 2023

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)