Ne boste verjeli! Lili je res komaj čakala, da se v šoli pridruži Janu in psičku Ronu. V ponedeljek pa se je odločila in prišla. Zanimalo jo je, ali je v šoli res tako luštno, kot je slišala. Učenci so je bili zelo veseli in hiteli so ji pripovedovat, kako se imajo. Pri druženju so ji povedali, da se veselijo zadnjega tedna pred jesenskimi počitnicami, saj se bo dogajalo marsikaj.

Lili je z njimi hodila k pouku, poslušala zgodbice med kosilom, se z njimi igrala na igrišču, delala nalogo v učilnici na prostem ter videla, da je šola res prava EKO šola. Učenci so namreč slikali EKO svečke za grobove. Seveda sta podobno počela tudi Jan in njegov psiček Ron. Bila sta pri dramsko-recitatorskem krožku, kjer so imeli učenci generalko za srečanje starostnikov, pri pevskem zboru, v čebelarskem krožku, kjer so se pogovarjali o čebelah, ter sodelovala pri evakuaciji šole. Ob zvoku sirene so namreč vsi učenci, učiteljice in kuharica zapustili šolske prostore in se zbrali na igrišču. Čeprav je bila le vaja, so jo vsi vzeli zelo resno. Po vaji so se odpravili do gasilcev, kjer si je bilo možno podrobno ogledati čisto novo gasilsko vozilo. Učenci in učenke pa so se lahko preizkusili tudi v gašenju.

Z zanimanjem sta Jan in Lili opazovala tudi dogajanje v petkovem dopoldnevu. Pouka sploh ni bilo, a znanja in novih izkušenj je bilo ogromno. Učenci so najprej ponovili pomen praznikov, ki jih bodo preživeli med počitnicami, nato pa so se pripravljali na svoj nastop. Kako so nastopali! Doživeto dramatizirali, ponosno deklamirali, razločno in ubrano prepevali, v ritmu plesali. Po vaji so se odpravili do spomenika žrtvam vojnega nasilja, kjer so položili EKO svečo, nato pa še do pokopališča. Po vrnitvi v šolo so v skupinah sodelovali z babicami, ki so jim predstavile pletenje in oblikovanje slastnih in estetskih pletenk. V drugih dveh skupinah pa so obudili stare igre in izdelovali cvetja iz krep papirja. Dan je minil, kot bi trenil in vsi so komaj čakali … Počitnice? Ne! Večerno prireditev.

Učenci so se proti večeru zbrali v telovadnici PŠ Podkum, ki se je spremenila v pravo dvorano za pogostitev starejših sokrajanov. Nastopajoči so samozavestno izpeljali svoj program. Vsi prisotni so z glasnim aplavzom pokazali, da so jih učenci razveselili, njim pa so dali vedeti, da se je bilo vredno potruditi. Prijetno razpoloženi so se vsi poslovili in si zaželeli prijetne proste dni.

 

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)