Otroški muzej Hermanov brlog deluje od leta 1995 in je edini otroški muzej v Sloveniji. Vsebine črpa tako iz preteklosti kot sedanjosti, iz prazničnosti in tudi vsakdanjosti. Skozi muzej vodi otroke Herman Lisjak, ki je prisoten vsepovsod: v razstavnih prostorih, v igralnici, v galeriji,…. V muzeju se izmenjujejo stalna razstava igrač v Brlogu igrač, ki je na voljo od leta 2014, sestavlja pa jo preko 400 različnih igrač slovenskega in mednarodnega prostora različnih obdobij.

Drugošolci smo se v torek, 7. 5., ob 7.20 zbrali v šoli in se ob 7.30 odpeljali z avtobusom proti Celju. Po prihodu v muzej smo pojedli malico in se razdelili v dve skupini. Po uri in pol sta skupini dejavnosti zamenjali.

Prvi del ogleda se je začel v prostoru z igračami, kjer smo med številnimi poimenovali najstarejšo igračo in imenovali različne materiale, iz katerih so bile igrače narejene. V nadaljevanju nas je pot vodila do letošnje priložnostne razstave  Zemlja pleše, katere namen je spoznavanje našega okolja ter je posvečena  planetu, na katerem živimo. Vsebinsko je razstava razdeljena na tri dele in prinaša številna znana in tudi neznana spoznanja o njem:

  • ŽIVIMO NA ZEMLJI (Zemljina osebna izkaznica, zgradba Zemlje, rotacija/dan in noč, revolucija/letni časi, kraljestvo živih bitij, prsti, bogastva Zemlje, potres, vulkan, celine in njihove značilnosti…);
  • GREMO V VESOLJE (planeti našega Osončja z osnovnimi značilnostmi, vesoljska tehtnica in raketa s Hermanom Lisjakom…);
  • BOGASTVO RAZLIČNOSTI SLOVENIJE (značilnosti slovenskih pokrajin, življenjska okolja, ekologija in mali koraki za skupni dom…);

Celoten ogled prvega dela smo zaključili v otroški ustvarjalnici, kjer smo izdelali dinozavra, v času igre smo se z njim poigrali v otroški igralnici, ki je bila prav tako polna igrač in najrazličnejših iger; najbolj živahno je bilo v otroški pisarni.

Drugi del ogleda je predstavljala stalna razstava z naslovom Živeti v Celju, ki predstavlja kronološki pregled zgodovine Celja in Celjanov v 20. stoletju, kjer so v ospredju muzejski predmeti. Sledil je sprehod skozi mesto, kakršnega več ni in sicer po ulici obrtnikov mimo lokalov in delavnic skozi Glavni trg mimo lekarne in meščanskega stanovanja po sledeh mestne promenade.

Kot vedno, nam je čas tudi tokrat hitro minil. Ob 12.30 je že čakal avtobus, ki nas je odpeljal nazaj proti šoli, kjer se je naša pot, polna novih spoznanj, zaključila.

Drugošolci in učiteljici

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)