Društvo Radi pišemo z roko ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS in Zavoda za šolstvo RS v času od 21. do 25. januarja organizira »Teden pisanja z roko 2019«.

Letos se bomo z nekaj aktivnostmi tudi mi vključili  v »Teden pisanja z roko 2019« in s tem pokazali našo naklonjenost pisanju z roko.

Pri vsakodnevnem delu opažamo, da čedalje več otrok piše nečitljivo, njihove kretnje so toge, neizdelane, nerodne. Napisati eno stran z roko za večino predstavlja pravi fizični napor.

Čeprav nam razvoj informacijske tehnologije in uporaba računalnika v pisnem komuniciranju večinoma olajšata delo, pisanje, sporočanje, ohranjanje stikov, …  sta po drugi strani privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko in do neosebnega komuniciranja.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa.  Pri pisanju z roko se nam utrne več dej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.

S Tednom pisanja z roko želimo:

  • ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko;
  • spodbuditi pisanje z roko, ne le z računalnikom;
  • z različnimi aktivnostmi v šolah in knjižnicah vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko;
  • poudariti pomen razvoja individualnosti, saj je pisava vsakega posameznika enkratna in neponovljiva;
  • spodbuditi razvoj fine motorike, torej pisanja z roko, kar je uporabno tudi na različnih razvojnih področjih (Vaja dela mojstra.);
  • spodbuditi izražanje spoštovanja in naklonjenosti, saj je pisanje z roko bolj osebno.

 

 

knjižničarka Alenka

Priloga;: Pismo podpore ministra Matjaža Pikala (.pdf)

(Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1)