Zadnja septembrska sobota je bila letos predvidena za delovni dan, zato smo jo že prej določili za dan izvedbe tradicionalnega Jesenskega krosa (z orientacijskim pohodom za zadnjo triado) v upanju, da bo prijazno septembrsko vreme zdržalo brez dežja. In je res… Sončna obdobja so se menjavala z rahlo oblačnostjo, kar so idealni pogoji za dejavnost na prostem. Poleg krosa in orientacijskega pohoda pa smo izvedli še očiščevalno akcijo, ki se je v državnem merilu odvijala teden prej. Torej dve muhi na en mah.

Ob organizaciji dogodka, ki aktivira praktično celo šolo (vključno s podružnicama) sem se večkrat vprašal, zakaj sploh še vztrajamo pri izvedbi takšnega športnega dneva.

Prvi odgovor bi bil: zaradi tradicije. Jesenski kros obstaja odkar sem pričel z delom na tej šoli, to pa je že več kot trideset let. Spreminjale so se trase krosa(od teka v okolici šole, do krosa na letališki stezi in nazadnje na različnih lokacijah v Evroparku, najprej še, ko je ta šele nastajal, do takšne oblike, ki jo izvajamo sedaj), dodajale in odvzemale so se dejavnosti, ki so ob krosu potekale(obisk in ogled športnega letališča, obisk lokostrelskega društva s poskusom dejavnosti, v zadnjih letih z dodajanjem vsebin orientacije za učence zadnje triade), tekmovanje v krosu pa je ostalo stalnica.

Ker je gibanje, predvsem pa gibanje na zraku zdravo, bi bil drugi odgovor. Čedalje več raziskav z različnih področjih potrjuje tezo, da se ljudje (ne samo otroci) gibljemo manj, kot bi se morali. Razlogov za to je seveda več, rezultati pa niso ravno obetavni. Učitelji tudi brez raziskav lahko potrdimo, da so otroci čedalje bolj okorni, pojavlja se debelost in bolezni, ki jo spremljajo, vse skupaj pa se vrti v začaranem krogu: ker niso sposobni ne zmorejo, ker ne zmorejo jim ni zanimivo, ker jim ni zanimivo se s športom ne ukvarjajo, ker se s športom ne ukvarjajo nalog niso sposobni izvesti…

Verjetno pa bi bil najboljši odgovor: zaradi vznemirjenja pred pričetkom teka in zadovoljstva ob prihodu v cilj. Ljudje se radi primerjamo med sabo, radi tekmujemo, pa čeprav je nagrada doma narejena medalja…ampak je medalja in sam sem si jo priboril…

Martin Koncilja

 

REZULTATI:

Kros (.Excel)

Orientacijski pohod (.pdf)

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)