Dragi učenci, spoštovani sodelavci!

Bralna značka je v šolskem letu 2018/19 zakorakala že  v 59. bralno sezono. Gibanje za spodbujanje branja, katerega temeljni cilj je, da spodbudi mlade bralce k branju za vse življenje, naj bi pod svoje okrilje pritegnilo čim več otrok.

Bralno značko sta si zamislila profesor Stanko Kotnik in pisatelj Leopold Suhodolčan, ki ga zagotovo poznate po slavnih detektivih Naočniku in Očalniku, Krojačku Hlačku in Piku Dinozavru.

Ob koncu bralne sezone so bili učenci nagrajeni z značkami, ki so se imenovale po slovenskih pisateljih.

Kasneje so značke zamenjala priznanja »S knjigo v svet«, Ostržek pa je postal maskota bralne značke.

  1. september je uradni začetek bralnega leta. To je dan zlatih knjig in dan, ko se spominjamo rojstva in smrti izjemnega slovenskega pisatelja Franceta Bevka.
  2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena in mednarodni dan knjig za otroke pa smo izbrali za konec bralne sezone.

Od 8. septembra do 8. oktobra letos prvič poteka nacionalni mesec skupnega branja »BEREMO SKUPAJ«. Z različnimi aktivnostmi bomo tudi mi spodbujali branje in bralno kulturo ter se tako pridružili pobudnikom nacionalnega meseca skupnega branja, Bralnemu društvu Slovenije, Društvu Bralna značka, Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije in vsem drugim pri njihovem prizadevanju dviga bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev Slovenije.

Branje je zelo pomembno, da se lahko učimo, dosežemo poklic, ki si ga želimo. Branje potrebujemo, da razumemo različne informacije v tisku in na spletu. Ob branju leposlovnih besedil – pravljic, zgodbic, pesmic, potujemo v domišljijske svetove, spoznavamo različne zgodbe ter modrosti in izročilo prednikov. Zato radi rečemo, da nas branje bogati. Branje pa nas tudi nasmeje in zabava.

V letu kulturne dediščine je prav, da se spomnimo tudi bogatega slovenskega ljudskega literarnega izročila:  pravljic, basni, povedk, …

Branju v čast bomo dvajset minut prve ure preživeli ob poslušanju slovenskega ljudskega slovstva in s tem nadaljevali naš mini projekt za promocijo branja » Šola bere«.

Uživajte ob branju in ne pozabite: »Če ne bomo brali, nas bo pobralo.«

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)