TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, 18. NOVEMBER 2016

Obvestilo ministrstva

Minila je prva obletnica sprejema Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki želi izboljšati prehranske navade in gibalne navade prebivalcev od najzgodnejšega obdobja naprej. Poudarja pomen rednega in zdravega prehranjevanja, ki naj se začne vsak dan z zajtrkom že pri otrocih in mladih. Pri izbiri hrane tako doma, kot v vrtcu, v šoli ali na delavnem mestu, naj ima prednost hrana, ki jo je pripravil domač, slovenski pridelovalec ali predelovalec. Hrana, ki je bila pripravljena v bližini, je bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodajanja dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.

Ugotavljamo, da so za doseganje postavljenih ciljev izjemno pomembna stalna, večletna opozarjanja in osveščanja, za otroke in mladino pa so pri tem pomembne tudi zanimive spremljevalne dejavnosti, ki prispevajo k njihovi vključenosti in motivaciji. Spreminjanje utečenih navad in vedenj poteka po značilnem zaporedju, kjer posameznik najprej spreminja odnos, mišljenje in šele nato konkretno vedenje.

Tradicionalni slovenski zajtrk postane Ekološki tradicionalni slovenski zajtrk. V kolikor imate možnost, vas spodbujamo, da za izvedbo letošnjega dogodka poskusite poiskati vsaj nekaj živil, ki so bila pridelana na ekološki način. Živila, ki bodo sestavljala zajtrk v okviru letošnjega projekta, ki ga bomo razdelili v petek, 18. novembra 2016, ostajajo enaka: kruh, maslo, med, jabolko in mleko.

Tradicionalni slovenski zajtrk na naši šoli

Na naši šoli bo zajtrk pripravljen s pomočjo razrednikov in nadomestnih razrednikov. Pripravili bodo mize ter z vami zaužili prvi in najpomembnejši obrok, zajtrk. Na mizah bodo tri vrste medu lokalnega proizvajalca, čebelarja, Ivana Sopotnika iz Farčnikove kolonije, ter ržen kruh lokalnega peka Omniopek iz Hrastnika. Maslo je proizvod Ljubljanskih mlekarn, jabolka pa so s kmetije Krošelj iz Zgornje Pohance. Žejo boste lahko potešili z mlekom s kmetije Ule, Podlipovica pri Izlakah. Na voljo bo tudi malica, sestavljena iz koruznega kruha in sira s kmetije Ule ter iz biodinamične sirarne Sešlar z Izlak.

V okviru tradicionalnega zajtrka bo letos potekalo tudi tekmovanje Kuhna pa to. Učenci bodo pomagali pri pripravi treh kosil, ki jih bomo postregli v okviru samopostrežnih malic.

Zajtrk pomeni tudi kulturo obnašanja tako pri jedi, kot pri nadaljnem delu v današnjem in v prihodnjih dneh.

Želim vam dober tek!

Nada Brezovar,

                                                                                              organizator prehrane

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)