Komaj smo dočakali težko pričakovan končni izlet.

Že zgodaj zjutraj nas je razveselilo sončno vreme. Z avtobusom smo se odpravili na Dole pri Litiji. Tam nas je pričakal prijazen gospod Mirko, ki nas je popeljal do prve večje kope, kjer smo se ustavili. Iz kope se je zelo kadilo in g. Mirko nam je povedal, da se v taki kopi kuha oglje pri 300°C, na sredini pa doseže temperatura tudi do 600°C. Tu smo se najprej posedli na klopi. G. Mirko nam je povedal ves potek pridelovanja oglja. Zraven nam je še projiciral, da smo si lažje predstavljali, kako najprej sploh naredijo kopo. Nato nam je gospa Renata postregla s pravkar kuhanim golažem, ki se je skuhal v čisto pravem kotlu. Jedli smo iz lončenih posodic z lesenimi žlicami in marsikdo je pohvalil okusno »oglarsko malico«, češ, da takšne še ni jedel. Posebnost pa je bil prav gotovo tudi kruh narejen iz oglja. Žejo smo gasili z domačim sokom iz mete. Po tem smo se razdelili  v skupine. Vsaka skupina je dobila kape različnih barv. Gostitelja sta nato razložila dejavnosti, v katerih so se skupine izmenjale. Tako so otroci uživali v žaganju hlodov, izdelovanju kope, sestavljanju lesenih in kartonskih sestavljank ter risanju z ogljem na papir in na za to pripravljene table. Medtem se je v žerjavici spekel domač krompir, ki smo ga z velikim navdušenjem pojedli. Za spomin smo dobili še lepe lesene obeske.

Čas nam je seveda prehitro minil. Ta dan smo se imeli zelo lepo in smo zelo uživali. Naredili smo še zadnjo skupinsko sliko in se odpravili proti avtobusu, kateri nas je odpeljal nazaj proti domu.

Janja Vozelj

GALERIJA SLIK:

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)