Tudi šestošolci so tradicionalni slovenski zajtrk vzeli povsem zares in se na ta dan lotili marsičesa: pekli mafine z medom in jabolki, imeli eko delavnico, spoznavali sorte jabolk ter ustvarjali različna besedila (pravljice, pesmi, dramska besedila, stripe) na temo, o kateri je ta dan tekla beseda – tradicionalni slovenski zajtrk in skrbno ravnanje s hrano. Bili so delavni in ustvarjalni. Le kako naj ne bi bili, če pa so se zjutraj tako dobro najedli?

Če ne verjamete, pa preberite spodnje zgodbe, ki so nastale. Tu so le tri za pokušino.

Jan Oblak si je prav gotovo tudi letos privoščil TSZ – TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK: KRUH, MASLO, MED IN MLEKO. Tudi na jabolko najbrž ni pozabil. In uspeh je bil tu!

Darja Murn

Skrivnost, ki se začne na T …

Vsi poznamo Jana Oblaka, kajne? Ampak zakaj je ravno 18. novembra vsakič tako dober na tekmah? Kot vratar brani vse!

Tega nihče ni vedel, vse dokler ga ni komentator Jure vprašal: »Jan, zakaj ste bili vsako leto na ta dan že 10 let zaporedoma najboljši?« Jan je rekel, da se odgovor začne na T. Jure ga je vprašal: »Ali dviguješ težko kovino po imenu titan?« Jan reče: »Ne!« Novinar ga prosi, naj mu pove skrivnost in Jan odgovori: »Na kratko rečem TSZ!« Jure se je spraševal, kaj neki pomeni ta kratica. In naenkrat mu je kliknilo v glavi. Kaj če je to tradicionalni slovenski zajtrk?

Tudi Jure trenira nogomet in je kot Jan Oblak golman. Tisto leto je tudi on pojedel tradicionalni slovenski zajtrk in popoldan je imel tekmo, na kateri je bil vratar. Bil je penal. Jure je moral braniti, da bi njegova ekipa zmagala. In branil je! Komentatorji so vpili: »Jeeeeee, branil je!«

Pet let pozneje je bil Jure že tako dober golman kot Jan Oblak in novinar ga je vprašal: »Jure, zakaj si tako dober?« In Jure mu je odgovoril: »Odgovor se začne na T. Skrivnost je v kratici TSZ …«

Roj Lenarčič, 6.a

Zala in čudežno jabolko

Nekoč je živela lepa, prijazna in skromna deklica Zala. Prebivala je v majhni hiši sredi mesta. V družbi ni bila najbolj zaželena, ker je bila preveč zaupljiva in do ljudi včasih še preveč prijazna.

Nekega dne so s šolo odšli na razstavo jabolk. V stekleni dvorani je poleg jabolka, ki je bilo drugačno od ostalih, pisalo: TU JE JABOLKO, KI DA LAHKO MOČ NAJBOLJ ISKRENIM IN PRIJAZNIM LJUDEM, SEBIČNE IN NESRAMNE PA KAZNUJE S PREKLETSTVOM. Učiteljica je izbrala tri svoje najljubše učence, Jureta in Petro, ki sta se vedno norčevala iz Zale, ter Zalo. Vsakemu je ponudila košček jabolka. Vsi so poskusili. V tistem trenutku sta Jure in Petra izginila. Vsi učenci so bili začudeni. Zali pa se je na roki pojavila prelepa zapestnica. Z njo je dobila moč, da lahko vsakemu revnemu otroku pričara jabolko.

Od tistega dne so jo vsi bolj spoštovali. Petra in Jure pa sta ostala v peklu. PRIJAZNOST SE OBRESTUJE.

Tea Mujčinović in Tiara Prettner Levec, 6.c

Premirje

Nekoč je obstajalo mesto Čebeljevo. V njem je živelo veliko prebivalcev.

Uro stran od Čebeljevega pa je bilo mesto po imenu Kravljevo. Prebivalci obeh mest so bili med seboj sovražniki. Čebele so v Kravljevem kradle mleko, krave pa v Čebeljevem med. Župan Čebeljevega, po imenu Čeb, se je nekega dne dobil z županom Kravljevega in sklenila sta premirje. Skupaj so praznovali božič in Božičku pripravili toplo mleko z medom.

Od takrat naprej so živeli v miru do konca svojih dni.

Dvan Djurdjević in Ervin Smajlović, 6.b

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)