Ali veste, kakšna je razlika med sokom, nektarjem in sadno pijačo? Ste se v trgovini že kdaj vprašali, zakaj je razlika v ceni med enim in drugim izdelkom?

Ker želimo, da naši učenci odrastejo v izobražene in odgovorne potrošnike, smo se pri pouku gospodinjstva učili prav o tem. In ker vemo, da se  največ naučimo  iz lastnih izkušenj, smo se učenja lotili zelo praktično.

In kako je potekalo delo?

Najprej smo iz pomaranč iztisnili sok. Na ta način smo dobili SVEŽE STISNJEN POMARANČNI SOK s 100-odstotnim sadnim deležem (vsebuje naravno prisotni sadni sladkor – fruktozo). Učenci so hitro ugotovili, da iz veliko pomaranč dobimo malo soka. Zato je ta najbrž precej drag.

Ker nas je bilo v skupini veliko, smo morali sok redčiti z vodo, vendar smo ugotovili, da ni več tako zelo dober, zato smo mu dodali nekaj sladkorja in tako izdelali pomarančni NEKTAR (dodana sta voda in sladkor). Ker pa je bilo tudi nektarja premalo, smo ga še dodatno redčili z vodo. Ker pa tak napitek sploh ni bil več okusen, smo mu dodali še več sladkorja in tako izdelali SADNO PIJAČO z okusom pomaranče (v tovarni največkrat dodajo veliko sladkorja, vode in barvil).

Za primerjavo smo imeli na voljo še pomarančni sok s 100-odstotnim sadnim deležem iz trgovine.

Ugotovitve

Učencem je bil najbolj všeč sveže stisnjen pomarančni sok, pa čeprav za njegovo pripravo potrebujemo tudi nekaj mišic.

Sok je samo tekoči iztisnjen del sadja ali zelenjave. Vedno gre za izdelek brez dodanega sladkorja in brez dodane vode.

Nektar je izdelan iz soka z dodatkom vode in lahko tudi z dodatkom sladkorja. Minimalni sadni deleži nektarja je od 30 do 50 odstotkov (glede na posamezno sadno vrsto).

Sadna pijača vsebuje še manjši sadni delež (obarvana in sladkana voda), običajno pa take pijače vsebujejo veliko dodanega sladkorja, umetnih barvil, arom in sladil.

Učenci so ugotovili tudi, da bi težko pojedli pet pomaranč naenkrat, spiti sok iz petih pomaranč pa nam ne predstavlja večjih težav. Strokovnjaki zato priporočajo, da je bolje jesti sadje, kot piti sok iz sadja, ker s tem vnašamo v telo veliko sladkorja.

Naslednjič bomo tako v trgovini razumeli, zakaj so cene izdelkov zelo različne in kaj je poleg navadne vode najboljše za naše zdravje.

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)