Na šoli nas Miklavž obiskuje že 20 let. Učenci so tako tudi letos pri pouku gospodinjstva spekli Miklavževe kekse. Učiteljica je pripravila testo in poskrbela za varno peko slaščic.

Učenci so se tako naučili, kako oblikovati kekse, učili so se odgovornosti, higiene, ravnanja z živili, peke, zmanjševanja količine odpadkov, nesebične delitve z drugimi, prevzeli pa so tudi Miklavževo vlogo radodarnega človeka. Napekli smo 60 kg keksov.

Male pozornosti rišejo široke nasmehe na obrazu. Učenci se na Miklavževo jutro pogovarjajo, kaj jim je prinesel sveti Miklavž. Tudi mene so vprašali, če sem bila kaj pridna, ali sem prejela darilo?

Kdo je sveti Nikolaj?

Miklavž je bil škof, zato je oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko mitro, v roki pa škofovsko palico.

Nikolaj naj bi se rodil v premožni družini, vendar je vse podedovano bogastvo razdal revnim, zato se ga od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. V številnih deželah, zlasti v osrednji Evropi, je sveti Nikolaj povezan z obdarovalnimi prazniki, in sicer v noči s 5. na 6. december, na njegov godovni dan.

ZA PRIPRAVO MIKLAVŽEVIH KEKSOV POTREBUJEŠ:

500 g moke (polovico naj bo bele moke, polovico pa pirine),

300 g masla,

250 g sladkorja v prahu,

4 rumenjake,

pol decilitra mrzle vode, polovico pecilnega praška.

Živila vgneteš, razvaljaš, pustiš na hladnem pol ure in izrežeš kekse (med dvema kosoma pekovskega papirja). Kekse lahko izdeluješ tudi s pomočjo strojčka.

Nada Brezovar

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)