Naš kulturni dan se je začel na Kongresnem trgu. Po okrepitvi s šolsko malico smo se podali v jesensko obarvan Zvezda park in se ustavili ob kipu Emonca. Izvedeli smo, kje hranijo original kipa in kako so Ljubljano imenovali v rimskih časih.

Pot smo nadaljevali do Trga Republike, kjer smo videli spomenik revolucije ter parlament. Izvedeli smo, da Slovenija trenutno predseduje Evropski uniji. Z zanimanjem smo prisluhnili razlagi vodičke Urše o kipih okrog vhodnih vrat v parlament.

Po povratku na Kongresni trg smo prisostvovali sprejemu slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki je sprejel slovaško predsednico Zuzano Čaputovo.

Pot smo nadaljevali do Narodne in univerzitetne knjižnice, nato pa smo se po Križevniški ulici, ki velja za najlepšo v Ljubljani, spustili do brega reke Ljubljanice.

V starem mestnem jedru smo si ogledali značilnosti starejših stanovanjskih zgradb, videli smo rojstno hišo Janeza Vajkarda Valvasorja. Ustavili smo se pri Mestni hiši in si ogledali vodnjak treh kranjskih rek.

Na poti do tržnice se je prikazalo sonce in nas končno malo ogrelo. Sprehodili smo se med stojnicami, ugotovili, da prodajajo skoraj vse, razen igrač, in obstali na Zmajskem mostu. Nato smo se ustavili še na Mesarskem mostu, ki ga zlasti zaljubljeni bolj poznajo pod imenom Most zaljubljencev.

Na Tromostovju ob Prešernovem spomeniku smo obnovili naše znanje o največjem slovenskem pesniku, nato pa smo ob maketi Ljubljane ponovili imena pomembnejših zgradb.

Pot smo nadaljevali do Narodne galerije, Opere in baleta ter predsedniške palače.

Naše srečanje smo zaključili, kjer smo začeli, in sklenili, da se naslednjič v Ljubljano ne bomo podali le po nakupih. Morda pa smo si le uspeli kaj zapomniti in bomo znali povedati kaj zanimivega o Ljubljani.

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)