Zdrava kuharija se na PŠ Podkum izvaja v okviru razširjenega programa. Kmalu po začetku šolskega leta smo zasledili natečaj Ustvarjalne kuharije. Z veseljem smo se odzvali. Učenci so pripravili recepte za kratke in zdrave jedi, ki so jih likovno podkrepili in zapisali utemeljitve, zakaj so jih izbrali. Bili smo uspešni, saj smo bili nagrajeni v kategoriji 10 najboljših ilustriranih receptov s področja zdrave hrane.

Pogovarjali smo se tudi o prehranjevalni piramidi. Razložili smo, kaj pomeni njena oblika, posamezni deli in jo v tridimenzionalni obliki tudi izdelali. Učencem pride maketa prav tudi pri pouku.

Po novem letu smo se lotili raziskovanja sheme šolskega sadja in zelenjave. S tehniko kaširanja smo izdelali različno sadje in zelenjavo, nato pa pripravili kotiček na šoli, ki vsakogar prijazno opomni, da je uživanje sadja in zelenjave zdravo in zaželeno.

Uspešnost na natečaju nas je motivirala, da bi na kuharskem tečaju recepte, ki so jih pripravili učenci, preizkusili tudi v praksi. Izpilili smo meni, nanj uvrstili hladno predjed, in sicer namaz s tuno, za glavno jed izbrali topovske krogle, smetanove štruklje in zmagovalne špinačne palačinke, sladico so predstavljala zdrava sadna nabodala, kot napitek pa smo ponudili bananino mleko.

V soboto, 15. 2., smo se zbrali v šoli in z zavihanimi rokavi, pisanimi predpasniki in nasmejanimi obrazi prenesli teorijo v prakso. Pravijo, da hrano jemo tudi z očmi, zato smo poudarek namenili tudi dekoraciji. Vendar nismo le kuhali, učili smo se tudi drugih veščin – sodelovanja, pomaganja drug drugemu, strpnosti. Ko so se jedi kuhale, smo švignili tudi na igrišče in na igrala.

Za konec lahko rečemo, da so bile naše oči site in želodčki polni. Vi, dragi bralci, pa nam morate verjeti na besedo. Bilo je odlično!

Učenci, učenke in učiteljica Damjana

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)