16. oktobra praznujemo SVETOVNI DAN HRANE. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) je določila temo letošnjega dne, ki je Naša dejanja so naša prihodnost.

Prav tako pa se tudi različne mednarodne in nacionalne organizacije, ki delujejo na področju prehranjevanja, poudarjajo to tematiko. Tako je Mednarodna zveza gibanj za ekološko kmetijstvo (IFOAM) povabila, da se ob svetovnem dnevu hrane tudi vzgojno-izobraževalne ustanove vključijo z različnimi aktivnostmi pod sloganom POŠTENA HRANA.

Na šoli se vsi trudimo, da bi te slogane uresničevali vsak dan. Na začetku šolskega leta so bili uvedeni obarvani jedilniki, ki jih, upam, spremljate na spletni strani šole ali pa v jedilnici. Zeleno obarvana živila pomenijo bio oz. ekološke proizvode, rumeno obarvana pa lokalno pridelavo, ki ni ekološkega izvora, nosi pa znak kvalitete.

Ker je vsaj vsak ponedeljek in torek na voljo ekološko sadje in zelenjava, je prav, da je le-to tudi ustrezno označeno, in sicer z ekološkim znakom, v ločenih zabojčkih, na zelenih prtih.

Danes je za malico na jedilniku ekološko pekovsko ovseno pecivo, namaz vsebuje ekološko skuto kmetije Sešlar, mleko je lokalne pridelave s kmetije Kastelic, za kosilo in malico pa je na voljo tudi bio pirin in ovseni kruh, eko grozdje, eko kumarice, eko radič, eko solata, eko korenje, eko zelje in eko ringlo. Pod shemo šolskega sadja ponujamo jabolka, korenje in solato ‒ vse ekološkega izvora.

Upam, da boste ostanke hrane, predvsem kruha, pospravili v torbo za kasneje, odpadke pravilno ločili ter tako prispevali kamenček v mozaik prizadevanj za zdravo prehrano in zmanjšanje odpadkov na šoli. Ne pozabite pa, da je enako ravnanje potrebno tudi v domačem okolju.

Dober tek!

 

Nada Brezovar, organizator prehrane

 

Posnetek radijske oddaje:

GALERIJA SLIK:

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)