V prijetnem vzdušju smo v daljšem časovnem obdobju odkrivali in raziskovali osnovne vrednote: življenje, narava zdravje.

Vsebine smo prepletali z načrtovanimi vsebinami V naravi, pri predmetu SPO.

Na pot raziskovanja smo se odpravili z majhno ptico: ogledali smo si risani film Srečati majhno ptico, ki je bil odlično izhodišče za razmišljanje in pogovor o odnosih med ljudmi in živalmi. Nadaljevali smo z likovnim ustvarjanjem, nastala je knjiga, ki je razstavljena v igralnici. Otroci si jo med igro ogledujejo in se ob ilustracijah pogovarjajo.

Z vrednotenjem življenja in narave smo nadaljevali ob zgodbici D. Muck: Nekoč je živela deželica. Spoznali smo, da človekovo izkoriščanje narave vodi v uničenje. Zato je potrebno življenje in naravo spoštovati in varovati.

Tokratne dejavnosti smo zaokrožili z doživljanjem gozda.

Tudi velika slovenska pesnica Lili Novy je razmišljala takole:

»V gozd pojdite in napijte se moči

na krasnem kraju.

Naj telo in duh vam znova oživi

v zelenem raju.«

V čudovito toplem jesenskem vremenu smo uživali v gozdičku nad mestom.

Otroci so bili spontano navdušeni. Poslušali smo tišino, izvajali dihalne vaje, meditirali…

Prijetno umirjeni in zbrani smo se marsikaj naučili: prepoznavali in poimenovali smo drevesa, plodove, opazovali spremembe, ki so značilne za ta letni čas…

Ko smo se vrnili v šolo smo strnili izkušnje in vtise.

Zaključujemo z mislijo, da s spoštovanjem osnovnih življenjskih vrednot vplivamo na boljše medsebojne odnose, s tem pa ustvarjamo boljši in srečnejši svet.

Učiteljice: Darja Murn, Vanja Guček, Mojca Urbanija

GALERIJA SLIK:

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)