Ob aprilski samopostrežni malici je na ogled CITROËN 2CV, letnik 1975.

Citroen 2CV so izdelovali v letih od 1948 do 1990 v Francoskem podjetju Citroen. Bil je tehnološko napreden, poln inovacij, vendar s sila preprosto obliko karoserije, ki je nekako odbijala kupce, kljub svojim tehnološkim presežkom. Zasnovan je bil, da bi francosko ljudstvo namesto konj in vozičkov začelo uporabljati prav ta avto.

V času proizvodnje (42 let) so proizvedli 3.872.583 avtomobilov za osebno rabo, poleg tega pa še 1.246.306 avtomobilov, ki so bili namenjeni pretežno industrijski rabi.

Od leta 1988 dalje so proizvodnjo nadaljevali na Portugalskem in ne več v Franciji. Leta 1990 so tudi na Portugalskem proizvodnjo zaustavili.

Poleg vozil za prevoz oseb so izdelovali tudi vozila za prevoz tovora. Te so uporabljali predvsem manjši kmetje in obrtniki.  Zaradi preproste oblike, cenovne dostopnosti in velikega tovornega prostora, je postajal vse bolj priljubljen med uporabniki. Bil je konkurenca Renaulta 4 in Citroena C15. Z vidika zasnove je bil predhodnik Citreona Berlingo in Renaulta Kangoo.

Od leta ’61 naprej je bil avto na voljo z ležečim 2-valjnim motorjem, prostornine 602 cm3, čeprav je bil starejši model motorja s 425 cm3 še vedno na voljo. Leta ’70 so avtomobilu dodali zadnje luči, ki jih je »podedoval« od Citroena Ami 6, prav tako kot tudi trikotne zadnje šipe. Vsi modeli 2CV od tega datuma dalje so delovali na neosvinčen bencin. Leta ’70 je model dobil tudi pravokotne prednje luči.

Septembra ’75 je bil predstavljen model 2CV Special. Z namenom, da se modelu čim bolj zniža cena, so pri proizvajalcu odstranili zadnje stransko okno, pepelnik in praktično vse dodatke v avtu. Nekaj naslednjih let je bil avto na voljo le v rumeni barvi.

 

JEDILNIK 10. 4. 2012

GLAVNA JED

Sirovi tortelini

Mesna omaka

MLEČNA PROSENA KAŠA

BRŽOLA

SIR

ŠTRUČKE GUSTAV – MANJ SOLI

KRUH, ŠTRUČKE AJDOVA, GRAHAM

 SADJE

JAGODE

BANANE

JABOLKO

ZELENJAVA

CVETAČA

SOLATA

NAPITKI

ČOKOLADNO MLEKO

JABOLČNI SOK 100%

POMARANČNI SOK 100%

BOROVNIČEV NEKTAR, VODA

DESERT

KEKSI PROMETNI ZNAKI

JAGODA V ČOKOLADI

 

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)