45. državno tekmovanje mladih čebelarjev

V soboto, 6. maja,  je na Osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju skoraj dobesedno rojilo. Iz vse države so se zbrali mladi čebelarji, da bi se pomerili v znanju s področja čebelarstva. Tekmovali so večinoma v parih, vodil pa jih je mentor čebelarskega krožka na šoli ali v lokalnem čebelarskem društvu.

Šola je prireditev skrbno organizirala v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi, Čebelarsko zvezo Slovenije in Čebelarskim društvom Zagorje ob Savi.

Zjutraj je na prenovljenem dvorišču šole najprej potekala registracija tekmovalcev, po njej so slednje povabili k zajtrku, nato pa se je z nastopom Zumbic v športni dvorani odvila začetna slovesnost. Na njej sta zbrane nagovorila ravnateljica šole Kristina Renko in župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan. Vodja javnih svetovalnih služb pri ČZS Lidija Senič je tekmovalcem podala še nekaj koristnih podatkov za tekmovanje, nato pa je svetovalec za izobraževanje pri ČZS Marko Borko razložil, kako bo tekmovanje potekalo in kako naj se tekmovalci razporedijo. Sledila je razdelitev po učilnicah, nato pa so imeli tekmovalci eno uro časa za odgovarjanje na vprašanja in reševanje tekmovalnih pol.

Ker je bilo tekmovalcev okoli 400, je ocenjevanje vzelo svoj čas. Slednjega so na Skvarčevi šoli popestrili z različnimi dejavnostmi in delavnicami. Pri tem so poleg ustvarjalnih in domiselnih učiteljev svoje aktivnosti predstavili v Kinološkem društvu Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje-mesto so razkazali svoje vozilo znamke Tatra, članice Društva za zdravilne rastline Zasavje pa so imele delavnico, polno dišav, semen, rastlin in kreativnosti. Starejši tekmovalci so šli na novi tematski pohod Po kolmastih stopinjah.

Poskrbljeno je bilo tudi za okusno kosilo, nato pa je sledila sklepna prireditev, ki jo je povezovala učiteljica Nina Jelen. Na njej je zbrane pozdravil predsednik ČZS Boštjan Noč, ki je na prireditev prišel s pohodniki čebelarskega pohoda iz Lukovice, nekaj besed pa je zbranim namenil tudi predstavnik Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Matjaž Barič.

Sledil je slovesnejši del prireditve, in sicer podpis ekolistin. Poleg generalnega koordiratorja Ekošole Gregorja Cerarja, ki je tudi nagovoril prisotne, so ekolistino podpisali ravnateljica, zagorski župan in predstavniki učiteljev, učencev, staršev ter krajevnih skupnosti.

Gospod Borko, gospa Senič in podpredsednik ČZS Marko Alauf so nato razglasili zmagovalne ekipe.

Za kulturni program so poskrbeli šolski pevski zbori, natančneje Šentjurčki, Češminčki in učenci mladinskega pevskega zbora. Za konec pa so na oder stopili še vsi učitelji in sodelavci šole, ki so s Slakovim Čebelarjem zaokrožili vseslovenski čebelarski dogodek.

(Skupno 216 obiskov, današnjih obiskov 1)