Rdeče hlače,

belo meso,

črna duša, kaj je to?

Zagotovo ste že slišali za pregovor, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Ali pa tistega, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Jabolka nam res lahko pomagajo ohranjati naše zdravje, saj so:
– naravni vir prehranskih vlaknin,
– vsebujejo številne naravne snovi, kot so pektin, mikroelementi, vitamini in rastlinski fenoli,
– jabolko vsebuje naravno prisotne sladkorje, zato je odličen priboljšek.

Pridelovalne razmere v Sloveniji omogočajo pridelavo jabolk vrhunske kakovosti in obiranje v optimalnem času zrelosti.

Izbrana kakovost - Slovenija - sadje

Seveda pa moramo paziti, da so jabolka, ki jih uživamo, primerno zrela in čim manj škropljena. Veliko jabolk, ki so pridelana v Sloveniji, nosi znak IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA.

Zaščitni znak Izbrana kakovost – Slovenija je zagotovilo, da so jabolka pridelana v Sloveniji, nadstandardne kakovosti in da je pridelava nadzorovana.

Sorte jabolk

V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk, kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih lahko sveža presna, priljubljene pa so tudi v pripravljenih jedeh, kot so čežane in kompoti, hkrati pa so tudi nepogrešljiv nadev številnih slovenskih priboljškov ter tradicionalnih jedi, kot sta na primer vsem poznan jabolčni zavitek in jabolčna pita. Preprosta in zelo okusna sladica so tudi pečena jabolka z nadevom iz medu in orehov.

Najbolj pogoste sorte jabolk v Sloveniji

Zgodovina jabolk

Prvotna domovina jabolk je na Bližnjem vzhodu. Najstarejše ostanke jabolk, stare vsaj 6500 let, so arheologi odkrili na območju Jeriha v dolini reke Jordan in v Mali Aziji. Zdravilno moč jabolk so poznali že Egipčani, ki so jablane sadili vzdolž reke Nil. O njih so pisali stari Grki in Rimljani.

S pohodi Rimljanov so se različne vrste jabolk razširile po vsej Evropi, celo na britanske otoke. Pomembno vlogo pri tem so imela tudi germanska in slovanska plemena. V starem veku so jablane sadili naključno; sadovnjaki kot poseben prostor za sadna drevesa so se pojavili šele v srednjem veku, najprej znotraj samostanskih in pozneje tudi grajskih obzidij.

Sodeč po Valvazorju so na prelomu v novi vek na naših tleh poznali že več sto sort jabolk.

Jabolka so bogato skladišče mineralov, vitaminov in drugih življenjsko nujnih snovi. Vsebujejo vitamine A, vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5 in B6) in vitamin C. Največ vitamina C je v kožici, tik pod površjem lupine, in sicer kar šestkrat več kot v mesu jabolka. V lupini je tudi največ, več kot dve tretjini, vlaknin in tu so tudi skoraj vsi antioksidanti.

Med minerali je največ kalija. Sledijo natrij, kalcij, magnezij, železo, baker, mangan, fosfor, bor, silicij in jod.

Jabolko (Pixabay)

Nasveti iz ljudskega zdravilstva

Za zmanjšanje psihične izčrpanosti: neolupljeno in narezano jabolko prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo eno uro in osladimo z medom. Spijemo mlačno.

Za boljše delovanje prebavil, čiščenje krvi in za moč: dve jabolki in eno rdečo peso zmeljemo in spijemo gosti sok.

Za pevke in pevce: pečena jabolka z medom so dobra pomoč proti hripavosti. Pojemo še topla.

Za boljši imunski sistem: nastrgamo hren, dodamo limono, naribana jabolka, solimo in premešamo ter okrasimo s kislo smetano. Ponudimo h kuhanemu ali pečenemu mesu.

Proti prehladu z jabolki in hrenom po primorsko: nastrgamo hren, naribamo jabolka, dodamo rjav trsni sladkor in med mešanjem dušimo na zmernem ognju, da zmes karamelizira.

Proti visokemu tlaku: na koščke narežemo stebelno zeleno in jo oparimo v slanem kropu. Ohlajeni dodamo tanke rezine jabolk, pokapljamo z limoninim sokom, nato dodamo še grobo sesekljane lešnike, zdrobljen ovčji sir, malo smetane, oljčnega olja, poper in sol.

Povzeto po: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/sorte-slovenskih-jabolk/ (27. 3. 2023)

Jabolčna čežana (Pixabay)

In kaj bo danes dobrega?

Pri današnji samopostrežni malici si boste lahko postregli z jabolčnim sokom kmetije Rožej, suhimi jabolčnimi krhlji, jabolčnim čipsom, jabolčno pito, jabolčno čežano, pečenimi jabolki, ocvrtimi jabolčnimi obročki, seveda pa ne bodo manjkala tudi sveža jabolka. Mogoče pa vas čaka še kakšno presenečenje …

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)