Na naši geografski širini poznamo izrazite letne čase. Zima onemogoča rast rastlin, ki potrebujejo vsaj 10 ⁰C. V deželah, kjer imajo vedno poletje, uspevajo drugačne rastline. Mnoge tamkajšnjim ljudem predstavljajo vir preživetja in zaslužka. Sadje izvažajo v dežele, kjer imamo zimo. Te darove zemlje imamo možnost kupiti v vseh trgovinah s pestrejšo ponudbo sadja.

Učencem do vključno 6. razreda sem predstavila tri vrste eksotičnega sadja, in sicer papajo, mango in liči. Spodbujala sem jih, da sadje tudi poskusijo. Vsem učencem šole pa je bilo sadje ponujeno v kotičku sadja in zelenjave v jedilnici šole.

Mango uživamo tako, da ga olupimo in narežemo na krhlje. Sadno meso se težko loči od koščice, zato ga je težko narezati na lepe koščke. Okus pravilno zrelega manga je prijetno sladkast. Premalo zrel sadež pa ima okus po korenju. Papajo imenujejo tudi sadež življenja, saj vsebuje okrog 65 mineralov, torej vse, kar človek potrebuje. Uživamo jo tako, da jo olupimo, odstranimo semena in narežemo. Barva papaje je oranžna, okus je sladkast, spominja na melono. Semena so pikantna, užitna tudi kot začimba. Liči uživamo tako, da ga olupimo in pojemo kot češnjo. Ima veliko koščico. Sivkast sadež ima okus po sladko-kislih jagodah.

Učenci so predstavitev in degustacijo sprejeli z velikim zanimanjem. Predvidevala sem, da vsi vsega sadja ne poznajo. Rezultati pa so pokazali, da poznajo učenci izmed teh treh sadežev le mango. V vsakem oddelku se je našel tudi učenec, ki sadežev ni želel poskusiti. Nekateri učenci opazujejo prve okuševalce in se glede na njihovo reakcijo žal že vnaprej odločijo, ali jim določena hrana ustreza ali ne.  Eksotično sadje je bilo predstavljeno učencem od 2. do 6. razreda ter na PŠ Čemšenik, kar predstavlja 321 učencev. Papaje ni poznalo 85 % učencev, ličija 75 % učencev ter manga 45 % učencev. V povprečju je bila predstavitev in degustacija eksotičnega sadja novost za 69 % učencev. Učencem višje stopnje je bilo sadje ponujeno v kotičku sadja in zelenjave v jedilnici.

Nova priložnost za uživanje palete okusov bo 25. 2. 2010 v okviru samopostrežne malice.

Nada Brezovar, vodja šolske prehrane

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)