Druga blok ura SPH je prinesla ekološke izdelke izpod rok učencev, ki so se prijavili na ta izbirni predmet. Najprej so izdelali sirove štručke, ki so bile narejene iz eko sestavin ‒ moke in skute. Štručke so oblikovali v obliko pujsa, ki je simbol za srečo. Pri predmetu se bomo trudili, da bodo imeli izdelki tudi lep videz, kajti že dolgo vemo, da jemo najprej z očmi. Učenci so morali biti samostojni ‒ po zapisani recepturi so morali samostojno zamesiti testo. Učili in utrjevali so postopek gnetenja. Spoznali so, da se rok trajanja kruhu podaljša tudi s primesjo skute.  Največji pomen skute pa je njena hranilna vrednost, zlasti beljakovine. Učenci so tako zamesili beljakovinski kruh. Ker so uporabili polnozrnato pirino moko, pa so telo obogatili tudi z balastnimi in mineralnimi snovmi.

Nekateri učenci so na začetku vihali nosove, češ da ne jedo skute. Le-ta pa je že med gnetenjem postala nevidna. Tudi v pečenem pujsu ni bilo vidnih sledov skute, zato so kruh z apetitom pojedli. Še enkrat več smo dokazali, da najprej jedo oči, šele nato usta in želodec.

Že na začetku pa smo si zadali nalogo, da bomo pri vsaki vaji skušali proizvesti čim manj odpadkov ‒ tako organskih, kot tistih iz papirja in plastike. Vsako uro jih bomo tudi stehtali, razmišljali in iskali pot k zmanjševanju le-teh.

Tudi to uro smo že začeli s tehtanjem. Organskih odpadkov nismo natehtali, ker smo pujse pojedli ali pa jih, zavite v papir za peko, na katerem so se pekli, odnesli domov. Plastike je bilo le 3 g, in sicer embalaža kovinske žičke, čistilnega pripomočka ter rokavica ‒ učiteljica jo je morala uporabiti zaradi rane na prstu. Natehtali pa smo 12,4 g papirja, in sicer papirnate brisače, v katere smo si obrisali roke na začetku pouka, ter embalažo papirja za peko.

Kako bi lahko to vajo še zmanjšali količino odpadkov?

Odpadno plastiko bi lahko zmanjšali za težo rokavice, če bi učiteljica demonstrirala oblikovanje testa z nepoškodovano roko.

Odpadni papir bi lahko zmanjšali, če bi si obrisalo roke v bombažno servieto.

Nada Brezovar

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)